Glutenfri och laktosfri mjuk äppelkaka
Kvällsmys!! 😀 Nybakad, ljumen, saftig och smarrig mjuk äpplekaka med smak av kanel och kardemumma 😊 Gjord på mandelmjöl och glutenfritt mjöl, riktigt smarrigt! 😋
Receptet kommer nedan
Önskar er en fin kväll i höstmörkret! 😘
Äpplekaka:
3 ägg
2 dl strösocker
150 gram smält smör (jag använde laktosfritt)
2 dl glutenfritt mjöl (jag använde Finax havremjöl)
1,5 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma
Blandning att vända äpplena i:
1 dl strösocker
2 tsk kanel
1 tsk kanel
Smält smöret och låt det svalna
Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med elvisp
Blanda de torra ingredienserna i en skål
Rör ihop de torra ingredienserna med äggblandningen och det smälta smöret
Bred ut smeten i en smord form med löstagbar kant, smörad och mjölad med lite glutenfritt mjöl
Skala och skär äpplena i tunna klyftor
Blanda strösocker, kanel och kardemumman på ett fat och vänd äppelklyftorna i sockerblandningen (jag sparade ca 1 msk av blandningen och strödde sen över kakan när äpplena var nertryckta i kakan)
Tryck ner äppelklyftorna i smeten tätt intill varandra
Strö över den sparade kanelblandningen
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 graders ugnsvärme i ca 40-45 minuter