Gluten och laktosfri kalastårta

Idag blev det en glutenfri och laktosfri kalastårta till Mollys kompis Elsa 😀 

Jag fyllde tårtan med två sorters fyllningar och spacklade den med smörkräm. Dekorerade den sen med sockerpasta och olika figurer i sockerpasta. 

Nedan kommer receptet.

 

Önskar er en härlig fredagskväll och en skön helg!! 😘

 

 

 

Tårtbotten (receptet är till en, jag gjorde två)

4 ägg

2 dl strösocker

2 dl potatismjöl eller glutenfri mjölmix

1 tsk vaniljsocker

1.5 tsk bakpulver

 

Jordgubbsfyllning

3 dl vispgrädde (jag använde laktosfri)

500 g jordgubbar (jag använde frysta)

1 dl socker

0,5 dl vatten

2 st gelantinblad

  

Vaniljkräm

Jag fuskade lite idag och kokande marsankräm (gjorde till 4 personer, recept på paketet) Använde mig av laktosfri mjölk

När krämen hade svalnat så blandade jag den med 1-2 dl laktosfri vispad grädde för att få den lite mjukare

  

Smörkräm

125 gram laktosfritt smör

250 gram florsocker

2 tsk kokhett vatten

 

 

Tårtbotten

Börja med att sätta ugnen på 175°C och klä en springform med bakplåtspapper 

Smörj formen med smör och bröa med lite mjöl eller glutenfritt ströbröd, ställ åt sidan

Vispa upp ägg och strösocker vitt och riktigt fluffigt med elvisp i cirka 5 minuter

Tillsätt sedan de torra ingredienserna och vänd försiktigt runt till en klumpfri smet

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35-40 minuter

Tag ut och låt svalna.

Frys gärna med fördel, då den blir lättare att dela upp

Skär sedan i 2 eller 3 anslag

 

Jordgubbsyllning: 

Lägg gelantinbladen i blöt

Lägg i jordgubbarna i en kastrull tillsammans med sockret och vattnet

Låt de koka mjuka och mixa sedan i hopp dem med en stavmixer

Krama ur gelantinbladen och lägg ner i jordgubbsmoset

Rör om tills gelantinen smälter

Blanda even

Låt svalan i kylen

Vispa upp grädden hårt i en bunke och rör ner jordgubbspurén

 

Smörkräm

Vispa smöret riktigt mjukt med elvisp så att det blir vitt och fluffigt

Tillsätt florsockret lite i taget

Tillsätt sedan det heta vattnet och fortsätt vispa med elvisp i ca 5-10 mi

 

 

Tag fram bottnarna och lägg den tjockaste botten på ett tårtfat, gärna med ett tårtpapper under (om du har ett sådant så är tipset att klä det med smörpapper, så du tar bort när tårtan är klar så att det inte blir kladdigt)

Fyll med ett lager jordgubbfyllning och lägg sedan på nästa botten

Lägg på vaniljkrämen och en botten till

Upprepa med ett lager jordgubbsfyllning till och sedan det sista bottnen uppepå

Hit kan du gärna förbereda dagen innan så att den får stå i kylen över natten och gotta till sig

Ta sedan fram tårtan och spackla runt omkring och uppe på med ett tunt lager smörkräm så tårtan blir jämn

Kavla sedan ut ca 700 gram sockerpasta (jag blandade grön och vit färg för att få den lite ljusgrön)

Klä tårtan med sockerpastan och skär bort överflödet

Dekorera tårtan med valfria figurer

Färdig att avnjutas!! 😋

 

 
 
 
 
RSS 2.0