Glutenfria semlor

Här kommer en planka med måndagsmys! 😀 Idag blev det en liten semla till efterrätt, smaskens! Jag bakade dem häromdagen och frös in dem för att sedan kunna plocka fram när suget faller på 😋

Nedan kommer receptet.

 

Önskar er en mysig måndagskväll!! 😘

 

 

 

 

Glutenfria semlor 

Blev 15 stycken (vägde dem för att få dem lika stora, gjord 70 grams bullar)

 

100 gram smält smör

50 gram färsk jäst för söta degar 

2 dl mjölk

1 dl strösocker

Ca 6-7 dl glutenfritt mjöl (jag använde Finax röda) 

1,5 msk fiberhusk

2-3 tsk kardemumma (jag tog 1 tsk finmald och grovmalde 1 tsk i morteln)

1 dl kvarg eller cream fraich

2 ägg (1 till degen och ett till pensling av bullarna)

1 nypa salt

 

Fyllning 

Mandelmassa

Grädde

Florsocker till dekoration

 

 

Börja med att smält smöret och tillsätt mjölken 

Värm till 37 grader 

Smula ner jästen i en bunke och häll över vätskan 

Tillsätt fiberhusken och vispa ut klumparna 

Låt jästa i 10 minuter och vispa då och då 

Blanda i de övriga ingredienserna och arbeta degen länge och väl i en degblandare tills smeten är slät och spänstig utan att den är kladdig. Om man petar på degen så ska den inte fastna på fingret, gör den det så tillsätt lite mer mjöl 

Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter 

Dela upp degen i 15 delar (jag vägde dem så att bullarna blev jämna)

Rulla varje del till en slät bulle

Om degen kladdar, blöt händerna något när du rullar degen 

Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa 30 minuter till under bakduk

Sätt på ugen på 200 grader 

Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i ca 10-15 minuter 

Låt bullarna svala helt och skär av ett lock och gröp ur dem lite

Ta brödfyllningen som du gröpt ur och blanda/vispa ihop med mandelmassan och liten skvätt ovispad grädde 

Vispa grädden och fyll bullen med mandelmassan och spritsa på grädden

Avsluta med att pudra florsocker på locken 😋 

 

 

 
 
 

 

RSS 2.0