Glutenfri jultårta

Idag blev det en liten jultårta till adventsfikat 😀 Bottnarna smaksatte jag med pepparkakskryddor och fyllde den med en god kräm gjord på färskost, grädde och lingon 😋 Jag gjorde en marängsmörkräm som jag spacklade tårtan med (tanken var att den egentligen skulle bli mer röd, men det fick en härligt ceriserosa färg, haha!) Dekorerade med lite sockerpasafigurer och stjärnströssel

Receptet hittar du här nedan

 

Önskar er en fin första advent! 😘

 

 

 

Tårtbotten (jag använde mig av en lite mindre form, 17 cm i diametern, som gjorde den hög och fluffig)

4 ägg

2 dl strösocker

2 dl potatismjöl eller glutenfri mjölmix

1 tsk vaniljsocker

1,5 tsk bakpulver

1 msk pepparkakskryddor (finns färdig mix att köpa)

 

 

Färskostkräm med lingon

100 gram philadelfiaost

3 dl grädde

2 dl florsocker

1-2 dl frysa lingon

2 tsk vaniljsocker

 

 

 

Marängsmörkräm

4-5 stycken äggvitor (1,5 dl)

450 gram rumstempererat smör

2,75 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

Röd pasta färg och hushållsfärg (räckte inte riktigt, utan vill man ha den riktigt röd så går det nog åt två tuber)

 

 

Stösselstjärnor och sockerpasta för dekoration

  

 

Tårtbotten

Börja med att sätta ugnen på 175°C och klä en springform med bakplåtspapper 

Smörj formen med smör och bröa med lite mjöl eller glutenfritt ströbröd, ställ åt sidan

Vispa upp ägg och strösocker vitt och riktigt fluffigt med elvisp i cirka 5 minuter

Tillsätt sedan de torra ingredienserna och vänd försiktigt runt till en klumpfri smet

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35-40 minuter

Tag ut och låt svalna.

Frys gärna med fördel, då den blir lättare att dela upp

Skär sedan i 2 eller 3 anslag

 

 

 

Färskostkräm med lingon

Börja med att vispa grädden ganska så hårt i en separatskål

Vispa sedan philadelfian tillsammans med florsockret och vaniljsockret

Tina upp lingonen och häll i dem i philadelfiakrämen medans du vispar

Vänd ner den vispade grädden

Redo att användas som fyllning 

 

 

Marängsmörkräm

Lägg äggvitorna i en skål tillsammans med strösockret

Ställ skålen i ett vattenbad så att sockerkristallerna löser upp sig

Vispa sedan tills marängen svalnar, tar ca 10 minuter och använd med fördel en köksmaskin

Tillsätt det rumsvarma smöret lite i taget under medelhög vispning

Vispa sedan på max i ca 2 minuter tills du har en blank och fin smörkräm

Tillsätt den röda färgen och vaniljsockret

 

Om smörkrämen skär sig (det gjorde den för mig ) Ta då ca 1 dl i ett litet glas/skål och värm på i micron 10-15 sekunder för att sedan blanda ihop med den resterande smörkrämen. 

Upprepa igen om den inte går ihop

 

 

 

Jag gjorde den här tårta med en botten om jag delade i fyra 

Tag fram bottnarna och lägg den nedersta botten på ett tårtfat, gärna med ett tårtpapper under (om du har ett sådant så är tipset att klä det med smörpapper, så du tar bort när tårtan är klar så att det inte blir kladdigt)

Fyll alla lager med färskostkrämen

Hit kan du gärna förbereda dagen innan så att den får stå i kylen över natten och gotta till sig

 

Ta sedan fram tårtan och spackla runt omkring och uppe på med ett tunt lager smörkräm så tårtan blir jämn. Första omgången brukar bli väldigt smulig, då kan man sätta in tårtan i kylen en stund så att den får stelna, för att sedan ta fram och ber på en lager till

 

Dekorera tårtan med valfria sockerpasta figurer och strössel

 

Färdig att avnjutas!! 😋

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
RSS 2.0