Glutenfria churros

Jag har alltid varit sugen på att testa att göra glutenfria churros 😋 Theo var ju bara 5 år när hans glutenintolerans upptäcktes (Molly 2 år) och han älskade då munkar. När han fick smaka dessa blev han överlycklig, "Smakar ju nästan som munkar" utbrast han!! 😍

 

Recepet är från härliga Camilla Hamid och nedan hittar ni hennes recept. Hon har även gjort en youtubevideo som är väldigt bra att titta på 😀 

 

Önskar er en mysig onsdagskväll! 😘

 

 
Receptet ger 8-10 generösa portioner churros, alltså inte 8-10 stycken utan en massa churros som räcker till 8-10 personer.

 

Ingredienser:

1,5 dl vatten

1,5 dl mjölk (kan bytas ut mot samma mängd vatten men att ha hälften av vätskan som mjölk ger en mycket fylligare smak)

125 g smör

1 msk strösocker

2 tsk vaniljsocker

0,5 tsk salt

3 dl vetemjöl (jag använde samma mängd fast Finax röda glutenfria mjöl)

5 ägg

ca 1 liter neutral olja (raps-, mat- eller solrosolja) att fritera i

1 dl strösocker + 1 tsk malen kanel att vända dina churros i

 

Gör såhär:

1. Ha i vatten, mjölk, smör, 1 msk strösocker, vaniljsocker och salt i en kastrull. Låt smälta ihop och koka upp.

 

2. Ta bort kastrullen från värmen, tillsätt mjölet, rör om till en jämn degsmet och ställ tillbaka kastrullen på värmen. Rör om hela tiden, medans degen rostas på högsta värmen. Fortsätt röra om tills det bildas en tunn hinna på botten av kastrullen.

 

3. Ta bort kastrullen från värmen och stjälp över degsmeten i en bunke. Vispa med elvisp tills degen svalnat och börja sedan ha i ett ägg i taget under konstant vispning. Börja med att ha i 3 ägg men om degen inte riktigt är seg och spritsbar så kan du ha i 2 ägg till. Detta kan variera från gång till gång då alla ägg är olika stora och därför är det bättre att utgå ifrån konsistensen istället för antalet ägg.

 

4. Ha i degsmeten i en spritspåse med stjärntyll, den jag använde heter Wilton 1M men du kan ta vilken du vill. Det du kan tänka på är att bara inte ha en för liten tyll men om du har det så ska de friteras betydligt kortare tid för att inte brännas vid. Har du en större tyll så kommer dina churros att bli tjockare och kommer därför behöva friteras mycket längre tid för att bli helt genomfriterade. Tidsangivelsen i det här receptet gäller alltså för om man har använt en tyll med lika stor öppning som Wilton 1M.

 

5. Häll upp oljan i en rymlig kastrull och ha ett lock nära till hands. Hetta upp oljan till 180 grader (använd en hushållstermometer under hela tiden som du friterar då temperaturen går upp och ner hela tiden och du kommer behöva justera värmen på spisen därefter).

 

6. Spritsa ner och klipp ner några churros i taget i den varma oljan (inte för många för då kommer temperaturen på oljan att sjunka). I min kastrull som ni ser i videon och som inte är jättestor så brukar jag fritera 3-4 stycken åt gången. Fritera dina churros ca 1,5 minut på varje sida, låt överflödig olja rinna av på ett hushållspapper och vänd dem därefter i en blandning av kanel och socker.

 

7. Servera dem direkt tillammans med chokladsås eller nutella och NJUT!

 

TIPS!

Vill du inte fritera all din smet på en gång så funkar det utmärkt att förvara den ofriterade degsmeten, ordentligt inplastat eller i lufttät burk i kylskåpet. Ta fram och låt få rumstemperatur innan du friterar. Perfekt att göra om du t ex vill förbereda för att göra churros till kalas eller fest.

•Gör dina churros glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.

 

 
 
 
 
 
 
RSS 2.0