Hösttårta

Hösten är här!! 😀 Vad passar då bättre än en smaskig hösttårta? 😋🍂🌿🍁🍃

Ljusa bottnar fyllda med en äppelkompott, vaniljkräm och vispad grädde. Dekorerad med marsipan och figurer i marsipan.

 

Receptet kommer här nedan 

 

Önskar er en fin lördagskväll!! 😘🤗

 

 

 

 

Tårtbotten 

4 ägg

2 dl strösocker

2 dl potatismjöl eller glutenfri mjölmix

1 tsk vaniljsocker

1,5 tsk bakpulver

 

 

Äppelkompott

2-3 stycken äpplen

1 dl syltsocker

0,5 dl vatten

1 msk citronsaft

2 tsk malen kanel 

  

 

Vaniljkräm

2-3 äggulor (45 gram)

0,5 dl strösocker

15 gram smör

2,5 dl mjölk

2 msk majsstärkelse

2 tsk vaniljocker (eller en vaniljstång)

 

3 dl vispgrädde

500 gram vit marsipan

Valfria färger sockerpasta

 

 

 

  

Tårtbotten

Börja med att sätta ugnen på 175°C och klä en springform med bakplåtspapper 

Smörj formen med smör och bröa med lite mjöl eller glutenfritt ströbröd, ställ åt sidan

Vispa upp ägg och strösocker vitt och riktigt fluffigt med elvisp i cirka 5 minuter

Tillsätt sedan de torra ingredienserna och vänd försiktigt runt till en klumpfri smet

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35-40 minuter

Tag ut och låt svalna.

Frys gärna med fördel, då den blir lättare att dela upp

Skär sedan i 3 anslag

 

Äppelkompott

Skala äpplena och skär i små bitar

Lägg de tillsammans med de övriga ingredienserna i en kastrull och låt de sjuda i ca 5 minuter tills de har mjuknat 

Låt svalna

 

 

Vaniljkräm

Häll alla ingredienserna i en kastrull (förutom vaniljsockret som tillsätts senare) 

Värm på medelhög värme och rör hela tiden tills det börjar koka 

Låt sjuda någon minut under omrörning och ta sedan bort från värmen

Tillsätt vaniljsockret och låt den bli kall i kylen

 

 

Ta fram bottnarna och lägg den första botten på ett tårtfat, gärna med ett tårtpapper under (om du har ett sådant så är tipset att klä det med smörpapper, så du tar bort när tårtan är klar så att det inte blir kladdigt)

Fyll med ett lager äppelkompott och lägg sedan på nästa botten

Lägg på vaniljkrämen och en botten till

Hit kan du gärna förbereda dagen innan så att den får stå i kylen över natten och gotta till sig

Vispa grädden ganska hårt 

Ta sedan fram tårtan och spackla runt omkring och uppe på med den vispade grädden

Kavla sedan ut ca 500 gram marsipan 

Dekorera tårtan med valfria figurer

 

Färdig att avnjutas!! 😋

 

 
 
 
 
 
 
RSS 2.0