Hösttårta
Hösten är här!! 😀 Vad passar då bättre än en smaskig hösttårta? 😋🍂🌿🍁🍃
Ljusa bottnar fyllda med en äppelkompott, vaniljkräm och vispad grädde. Dekorerad med marsipan och figurer i marsipan.
Receptet kommer här nedan
Önskar er en fin lördagskväll!! 😘🤗
Tårtbotten
4 ägg
2 dl strösocker
2 dl potatismjöl eller glutenfri mjölmix
1 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
Äppelkompott
2-3 stycken äpplen
1 dl syltsocker
0,5 dl vatten
1 msk citronsaft
2 tsk malen kanel
Vaniljkräm
2-3 äggulor (45 gram)
0,5 dl strösocker
15 gram smör
2,5 dl mjölk
2 msk majsstärkelse
2 tsk vaniljocker (eller en vaniljstång)
3 dl vispgrädde
500 gram vit marsipan
Valfria färger sockerpasta
Tårtbotten
Börja med att sätta ugnen på 175°C och klä en springform med bakplåtspapper
Smörj formen med smör och bröa med lite mjöl eller glutenfritt ströbröd, ställ åt sidan
Vispa upp ägg och strösocker vitt och riktigt fluffigt med elvisp i cirka 5 minuter
Tillsätt sedan de torra ingredienserna och vänd försiktigt runt till en klumpfri smet
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35-40 minuter
Tag ut och låt svalna.
Frys gärna med fördel, då den blir lättare att dela upp
Skär sedan i 3 anslag
Äppelkompott
Skala äpplena och skär i små bitar
Lägg de tillsammans med de övriga ingredienserna i en kastrull och låt de sjuda i ca 5 minuter tills de har mjuknat
Låt svalna
Vaniljkräm
Häll alla ingredienserna i en kastrull (förutom vaniljsockret som tillsätts senare)
Värm på medelhög värme och rör hela tiden tills det börjar koka
Låt sjuda någon minut under omrörning och ta sedan bort från värmen
Tillsätt vaniljsockret och låt den bli kall i kylen
Ta fram bottnarna och lägg den första botten på ett tårtfat, gärna med ett tårtpapper under (om du har ett sådant så är tipset att klä det med smörpapper, så du tar bort när tårtan är klar så att det inte blir kladdigt)
Fyll med ett lager äppelkompott och lägg sedan på nästa botten
Lägg på vaniljkrämen och en botten till
Hit kan du gärna förbereda dagen innan så att den får stå i kylen över natten och gotta till sig
Vispa grädden ganska hårt
Ta sedan fram tårtan och spackla runt omkring och uppe på med den vispade grädden
Kavla sedan ut ca 500 gram marsipan
Dekorera tårtan med valfria figurer
Färdig att avnjutas!! 😋