Hallon och chokladtårta
Igår hade vi en stor födelsedagskille här hemma 😀
Då Claes gillar choklad så blev det även i år en chokladtårta!! Saftiga chokladbottnar fyllda med len mjölkchokladmousse och hallonmousse och spacklad med en marängsmörkräm som jag smaksatt med dolche de leche och flingsalt 😋
Receptet kommer nedan.
Stort grattis i efterskott Claes!! 😘💕
Tårtbotten
4 ägg
2 dl strösocker
2 dl potatismjöl eller glutenfri mjölmix
1 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
3 tsk kakao
Hallonmousse
250 gram frysta hallon
1 msk vatten
0,5 dl strösocker
4 gelantinblad
2 dl vispgrädde
Mjölkchokladmousse
3 dl grädde
200 gram ljus blockchoklad
0,5 gelatinblad
Marängsmörkräm
4-5 stycken äggvitor (1,5 dl)
450 gram rums tempererat smör
2,75 dl strösocker
2-3 msk kakao
Ca 1 dl dolce de leche
1 nypa flingsalt
Tårtbotten
Börja med att sätta ugnen på 175°C och klä en springform med bakplåtspapper
Smörj formen med smör och bröa med lite mjöl eller glutenfritt ströbröd, ställ åt sidan
Vispa upp ägg och strösocker vitt och riktigt fluffigt med elvisp i cirka 5 minuter
Tillsätt sedan de torra ingredienserna och vänd försiktigt runt till en klumpfri smet
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35-40 minuter
Tag ut och låt svalna.
Frys gärna med fördel, då den blir lättare att dela upp
Skär sedan i tre anslag
Hallonmousse
Lägg gelantinbladen i en skål med kallt vatten
Koka ihop hallon, vatten och strösockret
Mixa ihop, gärna med en stavmixer, så att det blir en slät sås
Krama ur vattnet från gelantinbladen och lägg ner i hallonsåsen
Rör runt så det löser sig
Låt såsen svalna
Vispa grädden och vänd ner hallonsåsen
Ställ in moussen i kylen och rör om då och då
Redo att användas som fyllning
Mjölkchokladmousse
Lägg gelantinbladet i en skål med kallt vatten
Hacka chokladen i bitar och lägg i en kastrull tillsammans med grädden
Värm upp och låt chokladen smälta, men låt det inte koka
Kramar ur vattnet ur gelatinbladet och lägg i det i chokladgrädden
Rör runt ordentligt
Ställ in i kylen i minst 6 timmar
Vispa det sedan till önskad konsistens
Marängsmörkräm
Lägg äggvitorna i en skål tillsammans med strösockret
Ställ skålen i ett vattenbad så att sockerkristallerna löser upp sig
Vispa sedan tills marängen svalnar, tar ca 10 minuter och använd med fördel en köksmaskin
Tillsätt det rumsvarma smöret lite i taget under medelhög vispning
Vispa sedan på max i ca 2 minuter tills du har en blank och fin smörkräm
Tillsätt kakaon, dolche de leche och flingsalt
Om smörkrämen skär sig (det gjorde den för mig 🙈) Ta då ca 1 dl i ett litet glas/skål och värm på i micron 10-15 sekunder för att sedan blanda ihop med den resterande smörkrämen.
Upprepa igen om den inte går ihop
Tag fram bottnarna och lägg den nedersta botten på ett tårtfat, gärna med ett tårtpapper under (om du har ett sådant så är tipset att klä det med smörpapper, så du tar bort när tårtan är klar så att det inte blir kladdigt)
Fyll det första lagret med mjölkchokladmoussen och det andra lagret med hallonmoussen
Hit kan du gärna förbereda dagen innan så att den får stå i kylen över natten och gotta till sig
Ta sedan fram tårtan och spackla runt omkring och uppe på med ett tunt lager smörkräm så tårtan blir jämn. Första omgången brukar bli väldigt smulig, då kan man sätta in tårtan i kylen en stund så att den får stelna, för att sedan ta fram och ber på en lager till
Jag färgade smörkrämen i olika bruna nyanser och gjorde så att den skiftade lite i färg (tog då undan lite och tillsatte mer kakao)
Dekorera med valfria saker J Jag dekorerade med hallon, spritsad smörkräm och bollar som jag gjorde i vit och ljuschoklad och penslade på lite guldpulver
Färdig att avnjutas!! 😋
Om du har ställt in tårtan i kylen, så ta gärna fram den någon halvtimme-timme innan den ska ätas så att den blir mjuk och god 😀