Hallon och chokladtårta

Igår hade vi en stor födelsedagskille här hemma 😀

Då Claes gillar choklad så blev det även i år en chokladtårta!! Saftiga chokladbottnar fyllda med len mjölkchokladmousse och hallonmousse och spacklad med en marängsmörkräm som jag smaksatt med dolche de leche och flingsalt 😋

 Receptet kommer nedan.

 

Stort grattis i efterskott  Claes!! 😘💕

 

 

 

Tårtbotten

4 ägg

2 dl strösocker

2 dl potatismjöl eller glutenfri mjölmix

1 tsk vaniljsocker

1,5 tsk bakpulver

3 tsk kakao

 

Hallonmousse

250 gram frysta hallon 

1 msk vatten

0,5 dl strösocker

4 gelantinblad

2 dl vispgrädde 

 

Mjölkchokladmousse

3 dl grädde

200 gram ljus blockchoklad

0,5 gelatinblad

 

 

Marängsmörkräm

4-5 stycken äggvitor (1,5 dl)

450 gram rums tempererat smör

2,75 dl strösocker

2-3 msk kakao

Ca 1 dl dolce de leche

1 nypa flingsalt

 

 

Tårtbotten

Börja med att sätta ugnen på 175°C och klä en springform med bakplåtspapper 

Smörj formen med smör och bröa med lite mjöl eller glutenfritt ströbröd, ställ åt sidan

Vispa upp ägg och strösocker vitt och riktigt fluffigt med elvisp i cirka 5 minuter

Tillsätt sedan de torra ingredienserna och vänd försiktigt runt till en klumpfri smet

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35-40 minuter

Tag ut och låt svalna.

Frys gärna med fördel, då den blir lättare att dela upp

Skär sedan i tre anslag

 

 

Hallonmousse

Lägg gelantinbladen i en skål med kallt vatten

Koka ihop hallon, vatten och strösockret

Mixa ihop, gärna med en stavmixer, så att det blir en slät sås

Krama ur vattnet från gelantinbladen och lägg ner i hallonsåsen

Rör runt så det löser sig

Låt såsen svalna 

Vispa grädden och vänd ner hallonsåsen

Ställ in moussen i kylen och rör om då och då

Redo att användas som fyllning 

 

 

Mjölkchokladmousse 

Lägg gelantinbladet i en skål med kallt vatten

Hacka chokladen i bitar och lägg i en kastrull tillsammans med grädden

Värm upp och låt chokladen smälta, men låt det inte koka

Kramar ur vattnet ur gelatinbladet och lägg i det i chokladgrädden

Rör runt ordentligt

Ställ in i kylen i minst 6 timmar

Vispa det sedan till önskad konsistens

 

 

Marängsmörkräm

Lägg äggvitorna i en skål tillsammans med strösockret

Ställ skålen i ett vattenbad så att sockerkristallerna löser upp sig

Vispa sedan tills marängen svalnar, tar ca 10 minuter och använd med fördel en köksmaskin

Tillsätt det rumsvarma smöret lite i taget under medelhög vispning

Vispa sedan på max i ca 2 minuter tills du har en blank och fin smörkräm

Tillsätt kakaon, dolche de leche och flingsalt

 

Om smörkrämen skär sig (det gjorde den för mig 🙈) Ta då ca 1 dl i ett litet glas/skål och värm på i micron 10-15 sekunder för att sedan blanda ihop med den resterande smörkrämen. 

Upprepa igen om den inte går ihop

 

 

Tag fram bottnarna och lägg den nedersta botten på ett tårtfat, gärna med ett tårtpapper under (om du har ett sådant så är tipset att klä det med smörpapper, så du tar bort när tårtan är klar så att det inte blir kladdigt)

Fyll det första lagret med mjölkchokladmoussen och det andra lagret med hallonmoussen

Hit kan du gärna förbereda dagen innan så att den får stå i kylen över natten och gotta till sig

 

Ta sedan fram tårtan och spackla runt omkring och uppe på med ett tunt lager smörkräm så tårtan blir jämn. Första omgången brukar bli väldigt smulig, då kan man sätta in tårtan i kylen en stund så att den får stelna, för att sedan ta fram och ber på en lager till 

Jag färgade smörkrämen i olika bruna nyanser och gjorde så att den skiftade lite i färg (tog då undan lite och tillsatte mer kakao)

Dekorera med valfria saker J Jag dekorerade med hallon, spritsad smörkräm och bollar som jag gjorde i vit och ljuschoklad och penslade på lite guldpulver 

 
Färdig att avnjutas!! 😋

 

Om du har ställt in tårtan i kylen, så ta gärna fram den någon halvtimme-timme innan den ska ätas så att den blir mjuk och god 😀

 

 
 
 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0