Glutenfria och laktosfria minitårtor

I lördags på 9-årskalaset så blev det tårtdekoration som en aktivitet 😀 Jag hade förberett 9 stycken små glutenfria och laktosfria minitårtor som tjejerna fick dekorera och sen ta med sig hem, resulterade i 9 superfina små minitårtor!!! Sååå duktiga tjejer!! 😘💕

Receptet kommer nedan 

 

Önskar er en fin fin måndagskväll!! 😘

  

 

 

Tårtbotten (jag gjorde receptet gånger 3)

5 ägg

2,5 dl strösocker

3 dl potatismjöl eller glutenfri mjölmix

1 msk vaniljsocker

2,5 tsk bakpulver

 

 

Jordgubbskompott

1 kg frysta jordgubbar (jag använde mig av jordgubbar i bitar)

1 dl vatten

2 dl strösocker

10 stycken gelantinblad

 

 

Vaniljkräm

5 äggulor 

1 dl strösocker

30 gram smör

5 dl laktosfri mjölk

4 msk majssärkelse

4 tsk vaniljsocker (eller en vaniljstång) 

4 dl laktosfri vispgrädde

 

 

Smörkräm

500 gram laktosfritt smör 

1000 gram florsocker (2 paket)

8 tsk kokhett vatten

 

Ca 10 st paket 250 grams sockerpasta i valfria färger

Strössel i valfria färger 

Ätbart lim att limma fast dekorationerna med

 

 

 

Tårtbotten

Börja med att sätta ugnen på 160°C och klä en långpanna med bakplåtspapper 

Tips är att smörja bakplåtspapperet med lite smör så lossnar det bättre

Vispa upp ägg och strösocker vitt och riktigt fluffigt med elvisp i cirka 5 minuter

Tillsätt sedan de torra ingredienserna och vänd försiktigt runt till en klumpfri smet

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 15 minuter

Tag ut och låt svalna något

Vänd sedan upp tårtbotten och dra försiktigt av pappret

Upprepa och gör antalet bottnar du önskar och tryck sedan ut mindre runda bottnar

 

  

Jordgubbskompott

Lägg gelantinbladen i en skål med kallt vatten

Koka ihop jordgubbar, vatten och strösockret

Krama ur vattnet från gelantinbladen och lägg ner i jordgubbssåsen

Rör runt så det löser sig

Låt svalna

Ställ in kompotten i kylen och rör om då och då

Redo att användas som fyllning 

 

  

Vaniljkräm

Häll alla ingredienserna i en kastrull (förutom vaniljsockret som tillsätts senare och grädden) 

Värm på medelhög värme och rör hela tiden tills det börjar koka 

Låt sjuda någon minut under omrörning och ta sedan bort från värmen

Tillsätt vaniljsockret och låt den bli kall i kylen

Vispa sedan 4 dl grädde och rör i vaniljkrämen

  

 

Smörkräm

Vispa smöret riktigt mjukt med elvisp så att det blir vitt och fluffigt

Tillsätt florsockret lite i taget

Tillsätt sedan det heta vattnet och fortsätt vispa med elvisp i ca 5-10 min

 

 

 

Ta sedan de små bottnarna och lägg ihop tre och tre med vaniljkrämen och jordgubbskompotten i mellan

Spackla med smörkrämen

Första omgången kan det bli lite smuligt, ställ n i kylen och spackla en omgång till

 

Nu är de redo att dekoreras! 😀

Använd sockerpastan och kavla ut

Dekorera med figurer som ni gör sockerpasta, strössel ect

 

 
 
 

 

 




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0