Glutenfria och laktosfria minitårtor
I lördags på 9-årskalaset så blev det tårtdekoration som en aktivitet 😀 Jag hade förberett 9 stycken små glutenfria och laktosfria minitårtor som tjejerna fick dekorera och sen ta med sig hem, resulterade i 9 superfina små minitårtor!!! Sååå duktiga tjejer!! 😘💕
Receptet kommer nedan
Önskar er en fin fin måndagskväll!! 😘

Tårtbotten (jag gjorde receptet gånger 3)
5 ägg
2,5 dl strösocker
3 dl potatismjöl eller glutenfri mjölmix
1 msk vaniljsocker
2,5 tsk bakpulver
Jordgubbskompott
1 kg frysta jordgubbar (jag använde mig av jordgubbar i bitar)
1 dl vatten
2 dl strösocker
10 stycken gelantinblad
Vaniljkräm
5 äggulor
1 dl strösocker
30 gram smör
5 dl laktosfri mjölk
4 msk majssärkelse
4 tsk vaniljsocker (eller en vaniljstång)
4 dl laktosfri vispgrädde
Smörkräm
500 gram laktosfritt smör
1000 gram florsocker (2 paket)
8 tsk kokhett vatten
Ca 10 st paket 250 grams sockerpasta i valfria färger
Strössel i valfria färger
Ätbart lim att limma fast dekorationerna med
Tårtbotten
Börja med att sätta ugnen på 160°C och klä en långpanna med bakplåtspapper
Tips är att smörja bakplåtspapperet med lite smör så lossnar det bättre
Vispa upp ägg och strösocker vitt och riktigt fluffigt med elvisp i cirka 5 minuter
Tillsätt sedan de torra ingredienserna och vänd försiktigt runt till en klumpfri smet
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 15 minuter
Tag ut och låt svalna något
Vänd sedan upp tårtbotten och dra försiktigt av pappret
Upprepa och gör antalet bottnar du önskar och tryck sedan ut mindre runda bottnar
Jordgubbskompott
Lägg gelantinbladen i en skål med kallt vatten
Koka ihop jordgubbar, vatten och strösockret
Krama ur vattnet från gelantinbladen och lägg ner i jordgubbssåsen
Rör runt så det löser sig
Låt svalna
Ställ in kompotten i kylen och rör om då och då
Redo att användas som fyllning
Vaniljkräm
Häll alla ingredienserna i en kastrull (förutom vaniljsockret som tillsätts senare och grädden)
Värm på medelhög värme och rör hela tiden tills det börjar koka
Låt sjuda någon minut under omrörning och ta sedan bort från värmen
Tillsätt vaniljsockret och låt den bli kall i kylen
Vispa sedan 4 dl grädde och rör i vaniljkrämen
Smörkräm
Vispa smöret riktigt mjukt med elvisp så att det blir vitt och fluffigt
Tillsätt florsockret lite i taget
Tillsätt sedan det heta vattnet och fortsätt vispa med elvisp i ca 5-10 min
Ta sedan de små bottnarna och lägg ihop tre och tre med vaniljkrämen och jordgubbskompotten i mellan
Spackla med smörkrämen
Första omgången kan det bli lite smuligt, ställ n i kylen och spackla en omgång till
Nu är de redo att dekoreras! 😀
Använd sockerpastan och kavla ut
Dekorera med figurer som ni gör sockerpasta, strössel ect


