Chokladtårta

Idag har vi en stor födelsedagskille här hemma 😀 Då Claes gillar choklad så blev det självklart en chokladtårta!! Saftiga chokladbottnar fyllda med len mjölkchokladmousse och spacklade med en marängsmörkräm som jag smaksatt med dolche de leche och flingsalt 😋 Receptet kommer nedan.

 

Stort grattis Claes!! 😘💕

 

 

Tårtbotten

4 ägg

2 dl strösocker

2 dl potatismjöl eller glutenfri mjölmix

1 tsk vaniljsocker

1,5 tsk bakpulver

1 dl kakao

 

 

Mjölkchokladmousse

3 dl grädde

200 gram ljus blockchokald

0,5 gelatinblad

 

 

Marängsmörkräm

4-5 stycken äggvitor (1,5 dl)

450 gram rumstempererat smör

2,75 dl strösocker

2-3 msk kakao

Ca 1 dl dolce de leche

1 nypa flingsalt

 

 

Tårtbotten

Börja med att sätta ugnen på 175°C och klä en springform med bakplåtspapper 

Smörj formen med smör och bröa med lite mjöl eller glutenfritt ströbröd, ställ åt sidan

Vispa upp ägg och strösocker vitt och riktigt fluffigt med elvisp i cirka 5 minuter

Tillsätt sedan de torra ingredienserna och vänd försiktigt runt till en klumpfri smet

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35-40 minuter

Tag ut och låt svalna.

Frys gärna med fördel, då den blir lättare att dela upp

Skär sedan i tre eller fyra anslag

 

 

Mjölkchokladmousse 

Lägg gelantinbladet i en skål med kallt vatten

Hacka chokladen i bitar och lägg i en kastrull tillsammans med grädden

Värm upp och låt chokladen smälta, men låt det inte koka

Kramar ur vattnet ur gelatinbladet och lägg i det i chokladgrädden

Rör runt ordentligt

Ställ in i kylen i minst 6 timmar

Vispa det sedan till önskad konsistens

 

 

Marängsmörkräm

Lägg äggvitorna i en skål tillsammans med strösockret

Ställ skålen i ett vattenbad så att sockerkristallerna löser upp sig

Vispa sedan tills marängen svalnar, tar ca 10 minuter och använd med fördel en köksmaskin

Tillsätt det rumsvarma smöret lite i taget under medelhög vispning

Vispa sedan på max i ca 2 minuter tills du har en blank och fin smörkräm

Tillsätt kakaon, dolche de leche och flingsalt

 

Om smörkrämen skär sig (det gjorde den för mig 🙈) Ta då ca 1 dl i ett litet glas/skål och värm på i micron 10-15 sekunder för att sedan blanda ihop med den resterande smörkrämen. 

Upprepa igen om den inte går ihop

 

  

Jag gjorde den här tårta med en botten om jag delade i fyra anslag

Tag fram bottnarna och lägg den nedersta botten på ett tårtfat, gärna med ett tårtpapper under (om du har ett sådant så är tipset att klä det med smörpapper, så du tar bort när tårtan är klar så att det inte blir kladdigt)

Fyll alla lagren med mjölkchokladmoussen

Hit kan du gärna förbereda dagen innan så att den får stå i kylen över natten och gotta till sig

 

Ta sedan fram tårtan och spackla runt omkring och uppe på med ett tunt lager smörkräm så tårtan blir jämn. Första omgången brukar bli väldigt smulig, då kan man sätta in tårtan i kylen en stund så att den får stelna, för att sedan ta fram och ber på en lager till 

Jag färgade smörkrämen i olika bruna nyanser och gjorde så att den skiftade lite i färg (tog då undan lite och tillsatte mer kakao)

Dekorera med valfria chokladgodisar

 

 
Färdig att avnjutas!! 😋

 

Om du har ställt in tårtan i kylen, så ta gärna fram den någon halvtimme-timme innan den ska ätas så att den blir mjuk och god 😀

 

 
 
 
 
 
 
 
 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0