Prinsesstårta med julsmaker
Med inspiration från härliga Camilla Hamid så blev det en smarrig glutenfri prinsesstårta med julsmaker, blev sååå smaskig!! 😍😋
Receptet kommer här nedan
Önskar er en fin fin onsdagskväll!! 😘
Tårtbotten
4 ägg
2 dl strösocker
2 dl potatismjöl eller glutenfri mjölmix
1 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
1 msk pepparkakskryddor
Vaniljkräm
2-3 äggulor (45 gram)
0,5 dl strösocker
15 gram smör
2,5 dl mjölk
2 msk majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker (eller en vaniljstång)
Hallonsylt
250 gram frysta hallon
1 msk vatten
0,5 dl strösocker
3 gelantinblad
2 tsk vaniljsocker
5 dl vispgrädde
500-700 gram marsipan och sockerpasta i valfria färger
Tårtbotten
Börja med att sätta ugnen på 175°C och klä en springform med bakplåtspapper
Vispa upp ägg och strösocker vitt och riktigt fluffigt med elvisp i cirka 5 minuter
Tillsätt sedan de torra ingredienserna och vänd försiktigt runt till en klumpfri smet
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35-40 minuter
Tag ut och låt svalna.
Frys gärna med fördel, då den blir lättare att dela upp
Skär sedan i 3 anslag
Vaniljkräm
Häll alla ingredienserna i en kastrull (förutom vaniljsockret som tillsätts senare)
Värm på medelhög värme och rör hela tiden tills det börjar koka
Låt sjuda någon minut under omrörning och ta sedan bort från värmen
Tillsätt vaniljsockret och låt den bli kall i kylen
Hallonsylt
Görs med fördel någon dag innan
Lägg gelantinbladen i en skål med kallt vatten
Koka ihop hallon, vatten och strösockret
Krama ur vattnet från gelantinbladen och lägg ner i hallonsåsen
Rör runt så det löser sig
Låt såsen svalna
Ställ in sylten i kylen
Redo att användas som fyllning
Tillsätt en skvätt vatten om sylten blev för tjock
Ta fram bottnarna och lägg den tjockaste botten på ett tårtfat, gärna med ett tårtpapper under (om du har ett sådant så är tipset att klä det med smörpapper, så du tar bort när tårtan är klar så att det inte blir kladdigt)
Fyll med ett lager hallonsylten och lägg sedan på nästa botten
Lägg på ett lager med vaniljkrämen och en botten till
Hit kan du gärna förbereda dagen innan så att den får stå i kylen över natten och gotta till sig
Vispa grädden ganska hårt
Ta sedan fram tårtan och spackla runt omkring och uppe på med grädde (lägg lite extra uppepå)
Kavla sedan ut ca 500-600 gram marsipan (jag använde mig av röd)
Klä tårtan med marsipan och skär bort överflödet
Dekorera tårtan med valfria figurer som du gör i sockerpasta eller marsipan
Färdig att avnjutas!! 😋