Glutenfri pumpatårta med äpple och vanilj

Bus eller tårta? 😀 Idag blev det en pumpatårta fylld med äppelkompott, len vaniljkräm och fluffig grädde. Spacklade den med en smörkräm och lade på sockerpasta. Dekorerade tårtan sedan med sokerpastafigurer och spökmaränger (recepet på dessa kommer inom kort) 👻

Jag brukar oftast baka bottnarna någon dag eller dagar innan (går ju utmärkt att frysas) för att sedan lägga ihop tårtan dagen innan den ska ätas, så den hinner safta till sig 

Nedan kommer recpetet på tårtan 

 

Önskar er en mysig söndagskväll! 😘

 

 

 

Tårtbotten (receptet är till en, jag gjorde två)

4 ägg

2 dl strösocker

2 dl potatismjöl eller glutenfri mjölmix

1 tsk vaniljsocker

1,5 tsk bakpulver

 

 

Äppelkompott

2-3 stycken äpplen

1 dl syltsocker

0,5 dl vatten

1 msk citronsaft

1 tsk vaniljsocker

2 tsk malen kanel 

  

 

Vaniljkräm

2-3 äggulor (45 gram)

0,5 dl strösocker

15 gram smör

2,5 dl mjölk

2 msk majssärkelse

2 tsk vaniljocker (eller en vaniljstång)

 

3 dl vispgrädde

 

 

Smörkräm

250 gram smör

500 gram florsocker

4 tsk kokhett vatten

 

 

  

Tårtbotten

Börja med att sätta ugnen på 175°C och klä en springform med bakplåtspapper 

Smörj formen med smör och bröa med lite mjöl eller glutenfritt ströbröd, ställ åt sidan

Vispa upp ägg och strösocker vitt och riktigt fluffigt med elvisp i cirka 5 minuter

Tillsätt sedan de torra ingredienserna och vänd försiktigt runt till en klumpfri smet

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35-40 minuter

Tag ut och låt svalna.

Frys gärna med fördel, då den blir lättare att dela upp

Skär sedan i 2 eller 3 anslag

 

Äppelkompott

Skala äpplena och skär i små bitar

Lägg de tillsammans med de övriga ingredienserna i en kastrull och låt de sjuda i ca 5 minuter tills de har mjuknat 

Låt svalna

 

 

Vaniljkräm

Häll alla ingredienserna i en kastrull (förutom vaniljsockret som tillsätts senare) 

Värm på medelhög värme och rör hela tiden tills det börjar koka 

Låt sjuda någon minut under omrörning och ta sedan bort från värmen

Tillsätt vaniljsockret och låt den bli kall i kylen

Vispa sedan 3 dl grädde, 1 dl blandar du i vaniljkrämen och den övriga grädden använder du som fyllning till ett av lagren i tårtan.

 

 

Smörkräm

Vispa smöret riktigt mjukt med elvisp så att det blir vitt och fluffigt

Tillsätt florsockret lite i taget

Tillsätt sedan det heta vattnet och fortsätt vispa med elvisp i ca 5-10 mi

 

 

Tag fram bottnarna och lägg den tjockaste botten på ett tårtfat, gärna med ett tårtpapper under (om du har ett sådant så är tipset att klä det med smörpapper, så du tar bort när tårtan är klar så att det inte blir kladdigt)

Fyll med ett lager äppelkompott och lägg sedan på nästa botten

Lägg på vaniljkrämen och en botten till

Ta sedan ett lager med vispgrädde till och sedan det sista bottnen uppepå

Hit kan du gärna förbereda dagen innan så att den får stå i kylen över natten och gotta till sig

Ta sedan fram tårtan och spackla runt omkring och uppe på med ett tunt lager smörkräm så tårtan blir jämn. Första omgången brukar bli väldigt smulig, då kan man sätta in tårtan i kylen en stund så att den får stelna, för att sedan ta fram och ber på en lager till

Kavla sedan ut ca 700 gram sockerpasta (jag använde mig av en orange)

Klä tårtan med sockerpastan och skär bort överflödet

Dekorera tårtan med valfria figurer

 

Färdig att avnjutas!! 😋

 

 
 
 
 
 
 
 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0