Historien om Lauritsens Glutenfria
Vad roligt att så många av er har hittat hit!! 😀 För er som inte tidigare vet, så tänkte jag berätta lite hur Lauritsens Glutenfria kom till 😊
Jag har alltid haft ett stort bakintresse som jag har fått från min härliga mamma Yvonne 😘 när jag redan som liten fick vara med i köket och baka och smaka på alla godsaker!!
Men det var när vi fick veta att våra barn, Theo och Molly, har celiaki som det tog fart ordentligt.
Allt började för 6,5 år sedan då Molly bara var 2 år gammal. Plötsligt en dag så slutade hon äta och vill inte ha något alls… Efter några dagar blev läget akut och vi fick komma till vårdcentralen. De undersökte henne och hon fick ta en massa olika prover. Det visade sig då att hon hade ett jättehögt värde av transglutaminasantikroppar i blodet. En förhöjd halt av sådana antikroppar tyder på att personen är glutenintolerant och hon fick börja äta glutenfri kost på en gång. Efter några dagar så började hon pilla i sig mer och mer och efter några veckor var hon en helt ny tjej!! Mycket piggare och gladare!! 😀
Eftersom att celiaki/glutenintolerans till viss del kan vara ärftlig (barnens farfar Conrad har också celiaki) så fick även storebror Theo ta prover (han var då 5 år). Hans värden var inte så höga, så han fick även göra en gastroskopi. Det visade sig då att tarmen var skadad, tarmluddet saknades och man konstaterade att han också hade celiaki.
I början var det lite svårt att ställa om och laga glutenfritt, men det blev snabbt en vana. För Mollys del så var det inte så svårt, hon visste ju inte så mycket annat, men för Theo som redan hade fått smaka på goda fluffiga munkar, ljust gott tunnbröd med mera blev det en lite större utmaning… Det vi märkte när vi skulle gå ut och fika var att utbudet på den tiden (och faktiskt på visa ställen fortfarande) var väldigt dåligt. Det högg då i mammahjärtat när jag såg deras små ledsna ögon som sa ”kan vi bara äta den där lilla torra kakan”? 😥
Det var då som jag fick känslan, klart att de ska kunna äta allt som alla andra kan!! Vilket gjorde att jag började baka mera 😀 Ibland skapar jag egna recept, gör om ett befintligt recept så det blir glutenfritt eller ”lånar” någon annans recept.
Dessa delar jag med mig av här och hoppas att de kan hjälp dig med att baka gott glutenfritt! 😋
Det bästa jag vet är att se glädjen i Theo och Mollys ögon över det nybakade glutenfria som bakas och serveras 💕
Namnet Lauritsens Glutenfria kom till eftersom att vi helt enkelt är familjen glutenfri. Som redan nämt så har ju barnens farfar Conrad celiaki och även Nina, som är gift med barnen farbror Ola, alla heter Lauritsen 😊
Om du vill läsa mer om celiaki/glutenintolerans, så gå in på www.celiaki.se
Mera glutenfritt till folket!! 😀
Önskar er en fin måndagskväll!! 😘


