Glutenfri sminktårta
Helgens kalastårta 😀 Den blev uppskattad av 13-åringen som gillar naglar och smink 💅 Stort grattis i efterskott världens bästa brorsdotter Maja!! 💕
Det blev en chokladhistoria med mjölkchokladmousse, hallonmousse och grädde i mellan. Spacklade den sedan med en chokladsmörkräm och täckte den med sockerpasta. Dekorerade med figurer i sockerpasta och strösselpärlor.
Nedan kommer receptet
Önskar er en skön söndag! 😘

Tårtbotten (receptet är till en, jag gjorde två bottnar)
4 ägg
2 dl strösocker
2 dl potatismjöl eller glutenfri mjölmix
1 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
1 dl kakao
Mjölkchokladmousse
2 äggulor
3 dl grädde
200 gram ljus blockchoklad
Hallonmousse
250 gram frysta hallon
1 msk vatten
0,5 dl strösocker
4 gelantinblad
3 dl vispgrädde
Smörkräm
250 gram smör
500 gram florsocker
4 tsk kokhett vatten
3-4 msk kakao
3 dl vispad grädde
Stösselpärlor och extra sockerpasta för dekoration
Tårtbotten
Börja med att sätta ugnen på 175°C och klä en springform med bakplåtspapper
Smörj formen med smör och bröa med lite mjöl eller glutenfritt ströbröd, ställ åt sidan
Vispa upp ägg och strösocker vitt och riktigt fluffigt med elvisp i cirka 5 minuter
Tillsätt sedan de torra ingredienserna och vänd försiktigt runt till en klumpfri smet
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35-40 minuter
Tag ut och låt svalna.
Frys gärna med fördel, då den blir lättare att dela upp
Skär sedan i 2 eller 3 anslag
Mjölkchokladmosse
Börja med att vispa grädden ganska hårt
Smält chokladen över ett vattenbad eller i micron
Låt svalna
Rör ihop äggulorna i en skål
Tillsätt chokladen under kraftig omrörning
Rör ner grädden lite i taget tills det blir en jämn smet
Hallonmousse
Lägg gelantinbladen i en skål med kallt vatten
Koka ihop hallon, vatten och strösockret
Mixa ihop, gärna med en stavmixer, så att det blir en slät sås
Krama ur vattnet från gelantinbladen och lägg ner i hallonsåsen
Rör runt så det löser sig
Låte såsen svalna
Vispa grädden och vänd ner hallonsåsen
Ställ in moussen i kylen och rör om då och då
Redo att användas som fyllning
Jag valde att ha kvar ”hallonkärnorna” för lite krispig konsistens, men om du önskar hallonmoussen slät, så är det ju bara att sila bort dessa innan du lägger i gelatinet
Smörkräm
Vispa smöret riktigt mjukt med elvisp så att det blir vitt och fluffigt
Tillsätt florsockret och kakaon lite i taget
Tillsätt sedan det heta vattnet och fortsätt vispa med elvisp i ca 5-10 minuter
Jag gjorde den här tårta med två bottnar som jag delade i tre (blev alltså sex bottnar med fem lager fyllning i)
Tag fram bottnarna och lägg den tjockaste botten på ett tårtfat, gärna med ett tårtpapper under (om du har ett sådant så är tipset att klä det med smörpapper, så du tar bort när tårtan är klar så att det inte blir kladdigt)
Fyll med ett lager chokladmousse och lägg sedan på nästa botten
Lägg på hallonmousse och en botten till
Ta sedan ett lager med vispgrädde till och sedan en botten till
Upprepa en botten till med hallonmousse och en med chokladmousse
Lägg på den sista bottnen.
Hit kan du gärna förbereda dagen innan så att den får stå i kylen över natten och gotta till sig
Ta sedan fram tårtan och spackla runt omkring och uppe på med ett tunt lager smörkräm så tårtan blir jämn. Första omgången brukar bli väldigt smulig, då kan man sätta in tårtan i kylen en stund så att den får stelna, för att sedan ta fram och ber på en lager till
Kavla sedan ut ca 700 gram sockerpasta (jag använde mig av en rosa)
Klä tårtan med sockerpastan och skär bort överflödet
På den här tårtan skapade jag ett rutmönster med en patchwork cutters (köpte min från Tantfondant) och petade in strösselpärlor i hörnen
Dekorera tårtan med valfria sockerpasta figurer
Färdig att avnjutas!! 😋








