Glutenfri sminktårta

Helgens kalastårta 😀 Den blev uppskattad av 13-åringen som gillar naglar och smink 💅 Stort grattis i efterskott världens bästa brorsdotter Maja!! 💕

 

Det blev en chokladhistoria med mjölkchokladmousse, hallonmousse och grädde i mellan. Spacklade den sedan med en chokladsmörkräm och täckte den med sockerpasta. Dekorerade med figurer i sockerpasta och strösselpärlor. 

Nedan kommer receptet

 

Önskar er en skön söndag! 😘

 

 

 

Tårtbotten (receptet är till en, jag gjorde två bottnar)

4 ägg

2 dl strösocker

2 dl potatismjöl eller glutenfri mjölmix

1 tsk vaniljsocker

1,5 tsk bakpulver

1 dl kakao

 

Mjölkchokladmousse

2 äggulor 

3 dl grädde

200 gram ljus blockchoklad 

 

Hallonmousse

250 gram frysta hallon 

1 msk vatten

0,5 dl strösocker

4 gelantinblad

3 dl vispgrädde

 

Smörkräm

250 gram smör

500 gram florsocker

4 tsk kokhett vatten

3-4 msk kakao

 

3 dl vispad grädde 

Stösselpärlor och extra sockerpasta för dekoration

  

 

 

Tårtbotten

Börja med att sätta ugnen på 175°C och klä en springform med bakplåtspapper 

Smörj formen med smör och bröa med lite mjöl eller glutenfritt ströbröd, ställ åt sidan

Vispa upp ägg och strösocker vitt och riktigt fluffigt med elvisp i cirka 5 minuter

Tillsätt sedan de torra ingredienserna och vänd försiktigt runt till en klumpfri smet

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35-40 minuter

Tag ut och låt svalna.

Frys gärna med fördel, då den blir lättare att dela upp

Skär sedan i 2 eller 3 anslag

 

Mjölkchokladmosse

Börja med att vispa grädden ganska hårt

Smält chokladen över ett vattenbad eller i micron

Låt svalna

Rör ihop äggulorna i en skål

Tillsätt chokladen under kraftig omrörning

Rör ner grädden lite i taget tills det blir en jämn smet

 

 

Hallonmousse

Lägg gelantinbladen i en skål med kallt vatten

Koka ihop hallon, vatten och strösockret

Mixa ihop, gärna med en stavmixer, så att det blir en slät sås

Krama ur vattnet från gelantinbladen och lägg ner i hallonsåsen

Rör runt så det löser sig

Låte såsen svalna 

Vispa grädden och vänd ner hallonsåsen

Ställ in moussen i kylen och rör om då och då

Redo att användas som fyllning 

 

Jag valde att ha kvar ”hallonkärnorna” för lite krispig konsistens, men om du önskar hallonmoussen slät, så är det ju bara att sila bort dessa innan du lägger i gelatinet

 

 

Smörkräm

Vispa smöret riktigt mjukt med elvisp så att det blir vitt och fluffigt

Tillsätt florsockret och kakaon lite i taget

Tillsätt sedan det heta vattnet och fortsätt vispa med elvisp i ca 5-10 minuter

 

 

Jag gjorde den här tårta med två bottnar som jag delade i tre (blev alltså sex bottnar med fem lager fyllning i)

Tag fram bottnarna och lägg den tjockaste botten på ett tårtfat, gärna med ett tårtpapper under (om du har ett sådant så är tipset att klä det med smörpapper, så du tar bort när tårtan är klar så att det inte blir kladdigt)

Fyll med ett lager chokladmousse och lägg sedan på nästa botten

Lägg på hallonmousse och en botten till

Ta sedan ett lager med vispgrädde till och sedan en botten till

Upprepa en botten till med hallonmousse och en med chokladmousse

Lägg på den sista bottnen.

 

Hit kan du gärna förbereda dagen innan så att den får stå i kylen över natten och gotta till sig

Ta sedan fram tårtan och spackla runt omkring och uppe på med ett tunt lager smörkräm så tårtan blir jämn. Första omgången brukar bli väldigt smulig, då kan man sätta in tårtan i kylen en stund så att den får stelna, för att sedan ta fram och ber på en lager till

Kavla sedan ut ca 700 gram sockerpasta (jag använde mig av en rosa)

Klä tårtan med sockerpastan och skär bort överflödet

På den här tårtan skapade jag ett rutmönster med en patchwork cutters (köpte min från Tantfondant) och petade in strösselpärlor i hörnen

Dekorera tårtan med valfria sockerpasta figurer

 

Färdig att avnjutas!! 😋

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0