Glutenfri jordgubbstårta med vit chokladfrosting
I helgen träffades vi hela gänget (utomhus med coronaavstånd 🙈) och firade alla härliga familjemedlemmar som fyllt år under våren, 259 år har vi fyllt tillsammans, haha!! 😂 Vi firade med en smaskig tårta med vanilj och jordgubbsfyllningar som var spacklad med en vit chokladfrosting. Gjorde en stor tårta och bakade bottnarna i långpanna (fyra stycken) då vi var många 😀 Nedan kommer receptet
P.s Följ mig gärna på Instagram om du inte redan gör det 😀 lauritsens_glutenfria
Önskar er en fortsatt mysig helg!! 😘
Glutenfri jordgubbstårta med vit chokladfrosting
ca 15-20 portioner
Glutenfri tårtbotten i långpanna (jag gjorde fyra stycken)
3 ägg
2 dl socker
2 dl glutenfri mjölmix (jag använde Finax röda)
2,5 tsk bakpulver
0,5 dl vatten eller mjölk
Sätt ugnen på 250 grader
Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna
Vispa ägg och socker riktigt pösigt och vitt
Blanda mjöl och bakpulver i en skål
Rör ned mjölblandningen i äggsmeten och tillsätt vätskan
Blanda till en jämn smet
Bred ut smeten i långpannan och grädda i nedre delen av ugnen i ca 5 minuter
Gör sedan så många bottnar som du vill ha lager på tårtan, jag gjorde fyra stycken. Bottnarna blir inte så höga, så vill man ha dem högre så gör 1,5 gång av receptet och låt den stå ett par minuter extra i ugnen.
Fyllningar
Jordgubbspuré
500 gram jordgubbar
1 dl socker
0,5 dl vatten
2 gelantinblad
Lägg gelantinbladen i blöt
Lägg i jordgubbarna i en kastrull tillsammans med sockret och vattnet
Låt de koka mjuka och mixa sedan i hopp dem med en stavmixer
Krama ur gelantinbladen och lägg ner i jordgubbsmoset
Rör om tills gelantinen smälter
Låt svalan i kylen
Jordgubbsgrädde
3 dl grädde
Ca 1 dl jordgubbspuré eller jordgubbssylt (jag tog lite av varje)
Vispa grädden ganska så hårt och häll i purén/sylten
Vaniljkräm
Jag fuskade lite idag och kokande marsankräm (gjorde till 4 personer, recept på paketet)
När krämen hade svalnat så blandade jag den med 1-2 dl vispad grädde för att få den lite mjukare
Vit chokladfrosting för spackling och dekoration av tårtan
300 gram vit choklad
450 gram rumstempererat smör
6 dl florsocker
450 gram Philadelphia färskost
Röd karamellfärg eller pastafärg (jag använde lite av båda)
Smält chokladen över vattenbad eller i micron
Låt svalna
Vispa det rumstempererade smöret fluffigt och häll droppvis ner den smälta, avsvalnade vita chokladen
Vispa ihop florsocker och färskost i en bunke
Vänd sedan ihop det med chokladblandningen
Jag delade sedan upp frostingen i tre delar och gjorde den största delen i ljusrosa, en liten skål med något mörkare och sedan en tredje liten skål med ännu lite mörkare rosa
Då jag tyvärr inte hade någon stor bricka så blev det en plåt som jag klädde med aluminiumfolie. Började med en tårtbotten som jag la jordgubbspurén på, sedan en tårtbotten till med vaniljkrämen, sedan den tredje tårtbotten med jordgubbsgrädden på för att sedan avsluta med den fjärde tårtbotten
Ställde in dem en stund i kylen så att den fick sätta sig lite
Sedan smörjde jag på ett lager med chokladfrostingen och ställde in tårtan i kylen igen för att sedan ta fram den när det var dags att äta den. Då bredde jag på en omgång till och dekorerade med diverse godsaker så som jordgubbar, hallon, geléhallon, frostingen i de olika rosa färgerna, jordgubbsmacarons och rosa strössel
Redo att avnjutas!!! 😀