Budapestrulle med jordgubbar lemoncurdgrädde

Idag firar vi in Sveriges nationaldag med en smarrig budapestrulle med jordgubbar och lemoncurdgrädde 😋 Den blev lite platt, haha, men väldigt god! 😀 Har lånat receptet på budapesten från Camilla Hamid och gjort en egen fyllning. Recepet kommer nedan.

 

Önskar er en fortsatt fin nationaldag!! 😘

 

 

 

Budapestrulle med jordgubbar lemoncurdgrädde

Ger en budapestrulle som du kan dela i 8-10 bitar

 

100 g naturella hasselnötter (ca 2 dl)

5 stora äggvitor

2 dl strösocker (till äggvispen)

0,5 dl majsstärkelse

1,5 dl strösocker (till hasselnötterna)

 

Fyllning

3 dl vispgrädde

200 g färska jordbubbar

Ca 1 dl lemoncurd, jag gjorde en liten sats egen med det går ju naturligtvis att köpa färdig

Eventuellt 25 gram blockchoklad för garnering (jag hoppade över det)

 

Lemoncurd (blir ca 2 dl)

1 äggula + ett 1 hel ägg

1 dl strösocker

Skalet och saften från 1 citron

50 gram smör

 

Lemoncurd

Tvätta citronen, riv skalet och pressa ut juicen

Vispa äggulorna, ägget och sockret några minuter 

Tillsätt citronjuicen och skalet

Ställ skålen i vattenbad och vispa tills det blir tjockt (ca 15 min)

Skär smöret i små bitar och klicka i dem och rör runt tills de smälter

Låt svalna

 

 

 

Budapest

Sätt ugnen på 175 grader och täck en plåt med bakplåtspapper. 

Lägg de naturella hasselnötterna på plåten och rosta dem i mitten av ugnen i ca 10 min

Lägg nötterna i en ren kökshandduk och gnugga bort skalet

Mixa nötterna till ett fint smul

Blanda ihop med majsstärkelse och 1,5 dl strösocker i en bunke

Ställ åt sidan

Vispa äggvitorna till ett vitt, fast skum

Tillsätt sedan 2 dl strösocker, lite i taget, under fortsatt vispning tills du får en fast och glansig marängsmet utan sockerkristaller

Sikta försiktigt ner hasselnötsblandningen i marängen och vänd till en jämn smet med en slickepott

Täck plåten med nytt bakplåtspapper och lägg smeten i en spritspåse med rund tyll

Spritsa ut smeten i stänger längs med kortsidan tills smeten tar slut

Grädda nötmarängen i mitten av ugnen i ca 20 minuter. 

Låt nötmarängen svalna helt och hållet innan du vänder den upp och ner på ett annat bakplåtspapper

Vispa grädden och blanda i lemoncurd

Bre den över marängen

Toppa med färska jordgubbar som du skurit i bitar och rulla ihop den

Ställ budapestrullen i kylskåpet medan du smälter chokladen (om du vill ha det vill säga)

Grovhacka chokladen och smält i micron

Ringla över budapestrullen

Spritsa eventuellt lite gräddtoppar och dekorera med några jordbubbar

 

Serveras direkt eller förvaras i kylskåpet 😋

 

 

 
 
 
 
 
 
 

 

 




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0