Budapestrulle med jordgubbar lemoncurdgrädde
Idag firar vi in Sveriges nationaldag med en smarrig budapestrulle med jordgubbar och lemoncurdgrädde 😋 Den blev lite platt, haha, men väldigt god! 😀 Har lånat receptet på budapesten från Camilla Hamid och gjort en egen fyllning. Recepet kommer nedan.
Önskar er en fortsatt fin nationaldag!! 😘

Budapestrulle med jordgubbar lemoncurdgrädde
Ger en budapestrulle som du kan dela i 8-10 bitar
100 g naturella hasselnötter (ca 2 dl)
5 stora äggvitor
2 dl strösocker (till äggvispen)
0,5 dl majsstärkelse
1,5 dl strösocker (till hasselnötterna)
Fyllning
3 dl vispgrädde
200 g färska jordbubbar
Ca 1 dl lemoncurd, jag gjorde en liten sats egen med det går ju naturligtvis att köpa färdig
Eventuellt 25 gram blockchoklad för garnering (jag hoppade över det)
Lemoncurd (blir ca 2 dl)
1 äggula + ett 1 hel ägg
1 dl strösocker
Skalet och saften från 1 citron
50 gram smör
Lemoncurd
Tvätta citronen, riv skalet och pressa ut juicen
Vispa äggulorna, ägget och sockret några minuter
Tillsätt citronjuicen och skalet
Ställ skålen i vattenbad och vispa tills det blir tjockt (ca 15 min)
Skär smöret i små bitar och klicka i dem och rör runt tills de smälter
Låt svalna

Budapest
Sätt ugnen på 175 grader och täck en plåt med bakplåtspapper.
Lägg de naturella hasselnötterna på plåten och rosta dem i mitten av ugnen i ca 10 min
Lägg nötterna i en ren kökshandduk och gnugga bort skalet
Mixa nötterna till ett fint smul
Blanda ihop med majsstärkelse och 1,5 dl strösocker i en bunke
Ställ åt sidan
Vispa äggvitorna till ett vitt, fast skum
Tillsätt sedan 2 dl strösocker, lite i taget, under fortsatt vispning tills du får en fast och glansig marängsmet utan sockerkristaller
Sikta försiktigt ner hasselnötsblandningen i marängen och vänd till en jämn smet med en slickepott
Täck plåten med nytt bakplåtspapper och lägg smeten i en spritspåse med rund tyll
Spritsa ut smeten i stänger längs med kortsidan tills smeten tar slut
Grädda nötmarängen i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
Låt nötmarängen svalna helt och hållet innan du vänder den upp och ner på ett annat bakplåtspapper
Vispa grädden och blanda i lemoncurd
Bre den över marängen
Toppa med färska jordgubbar som du skurit i bitar och rulla ihop den
Ställ budapestrullen i kylskåpet medan du smälter chokladen (om du vill ha det vill säga)
Grovhacka chokladen och smält i micron
Ringla över budapestrullen
Spritsa eventuellt lite gräddtoppar och dekorera med några jordbubbar
Serveras direkt eller förvaras i kylskåpet 😋





