Unicorntårta

Dags för en tårta till!! 🙊🙈🎂 En unicorntårta med chokladbottnar fylld med mjölkchokladmousse, hallonmousse och spacklade med marängsmörkräm 😋 Dekorerade den sedan med marängsmörkräm som jag färgade i olika färger samt sockerpastafigurer och strösselpärlor.

 

Stort grattis Nova på din 4-årsdag!! 🤗🎈🍰🦄

 

Nedan kommer receptet 😀

 

 

Unicorntårta

Tårtbotten (receptet är till en, jag gjorde två bottnar)

4 ägg

2 dl strösocker

2 dl potatismjöl eller glutenfri mjölmix

1 tsk vaniljsocker

1,5 tsk bakpulver

1 dl kakao

 

Mjölkchokladmousse

2 äggulor 

3 dl grädde

200 gram ljus blockchoklad 

 

 

Hallonmousse

250 gram frysta hallon 

1 msk vatten

0,5 dl strösocker

4 gelantinblad

3 dl vispgrädde

 

 

Marängsmörkräm (jag gjorde dubbelsats för att det skulle räcka till både själva tårtan och dekorationen)

4-5 stycken äggvitor (1,5 dl)

450 gram rumstempererat smör

2,75 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

Olika färger om du färgsätta smörkrämen. Jag gjorde själva tårtan ljusrosa 

 

 

Dekoration 

Stösselpärlor och sockerpasta för dekoration

  

 

 

Tårtbotten

Börja med att sätta ugnen på 175°C och klä en springform med bakplåtspapper 

Smörj formen med smör och bröa med lite mjöl eller glutenfritt ströbröd, ställ åt sidan

Vispa upp ägg och strösocker vitt och riktigt fluffigt med elvisp i cirka 5 minuter

Tillsätt sedan de torra ingredienserna och vänd försiktigt runt till en klumpfri smet

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35-40 minuter

Tag ut och låt svalna.

Frys gärna med fördel, då den blir lättare att dela upp

Skär sedan i 2 eller 3 anslag

 

 

Mjölkchokladmosse

Börja med att vispa grädden ganska hårt

Smält chokladen över ett vattenbad eller i micron

Låt svalna

Rör ihop äggulorna i en skål

Tillsätt chokladen under kraftig omrörning

Rör ner grädden lite i taget tills det blir en jämn smet

 

 

Hallonmousse

Lägg gelantinbladen i en skål med kallt vatten

Koka ihop hallon, vatten och strösockret

Mixa ihop, gärna med en stavmixer, så att det blir en slät sås

Krama ur vattnet från gelantinbladen och lägg ner i hallonsåsen

Rör runt så det löser sig

Låte såsen svalna 

Vispa grädden och vänd ner hallonsåsen

Ställ in moussen i kylen och rör om då och då

Redo att användas som fyllning 

 

Jag valde att ha kvar ”hallonkärnorna” för lite krispig konsistens, men om du önskar hallonmoussen slät, så är det ju bara att sila bort dessa innan du lägger i gelatinet

 

 

Marängsmörkräm

Lägg äggvitorna i en skål tillsammans med strösockret

Ställ skålen i ett vattenbad så att sockerkristallerna löser upp sig

Vispa sedan tills marängen svalnar, tar ca 10 minuter och använd med fördel en köksmaskin

Tillsätt det rumsvarma smöret lite i taget under medelhög vispning

Vispa sedan på max i ca 2 minuter tills du har en blank och fin smörkräm

Tillsätt vaniljsockret 

 

Om smörkrämen skär sig (det gjorde den för mig ) Ta då ca 1 dl i ett litet glas/skål och värm på i micron 10-15 sekunder för att sedan blanda ihop med den resterande smörkrämen. 

Upprepa igen om den inte går ihop

Jag delade upp smörkräm och färgade den i olika färger som jag sedan spritade med olika tyllar på tårtan

 

 

Jag gjorde den här tårtan med två bottnar som jag delade i tre (blev alltså sex bottnar, men jag tog bort en så det blev med fyra lager fyllning i, två med hallon och två med choklad)

Tag fram bottnarna och lägg den tjockaste botten på ett tårtfat, gärna med ett tårtpapper under (om du har ett sådant så är tipset att klä det med smörpapper, så du tar bort när tårtan är klar så att det inte blir kladdigt)

Fyll med ett lager chokladmousse och lägg sedan på nästa botten

Lägg på hallonmousse och en botten till

Upprepa en botten till med chokladmousse och en med hallonmousse

Lägg på den sista bottnen

 

Hit kan du gärna förbereda dagen innan så att den får stå i kylen över natten och gotta till sig

Ta sedan fram tårtan och spackla runt omkring och uppe på med ett tunt lager smörkräm så tårtan blir jämn. Första omgången brukar bli väldigt smulig, då kan man sätta in tårtan i kylen en stund så att den får stelna, för att sedan ta fram och ber på en lager till och ytligare en omgång för att få den riktigt täckt

Spritsa den sedan med smörkrämen i olika färker och dekorera med strösselpärlor och sockerpasta horn, öron och blommor om så önskas

 

Färdig att avnjutas!! 😋

 

 
 
 
 
 
 
 
 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0