Unicorntårta
Dags för en tårta till!! 🙊🙈🎂 En unicorntårta med chokladbottnar fylld med mjölkchokladmousse, hallonmousse och spacklade med marängsmörkräm 😋 Dekorerade den sedan med marängsmörkräm som jag färgade i olika färger samt sockerpastafigurer och strösselpärlor.
Stort grattis Nova på din 4-årsdag!! 🤗🎈🍰🦄
Nedan kommer receptet 😀

Unicorntårta
Tårtbotten (receptet är till en, jag gjorde två bottnar)
4 ägg
2 dl strösocker
2 dl potatismjöl eller glutenfri mjölmix
1 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
1 dl kakao
Mjölkchokladmousse
2 äggulor
3 dl grädde
200 gram ljus blockchoklad
Hallonmousse
250 gram frysta hallon
1 msk vatten
0,5 dl strösocker
4 gelantinblad
3 dl vispgrädde
Marängsmörkräm (jag gjorde dubbelsats för att det skulle räcka till både själva tårtan och dekorationen)
4-5 stycken äggvitor (1,5 dl)
450 gram rumstempererat smör
2,75 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
Olika färger om du färgsätta smörkrämen. Jag gjorde själva tårtan ljusrosa
Dekoration
Stösselpärlor och sockerpasta för dekoration
Tårtbotten
Börja med att sätta ugnen på 175°C och klä en springform med bakplåtspapper
Smörj formen med smör och bröa med lite mjöl eller glutenfritt ströbröd, ställ åt sidan
Vispa upp ägg och strösocker vitt och riktigt fluffigt med elvisp i cirka 5 minuter
Tillsätt sedan de torra ingredienserna och vänd försiktigt runt till en klumpfri smet
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35-40 minuter
Tag ut och låt svalna.
Frys gärna med fördel, då den blir lättare att dela upp
Skär sedan i 2 eller 3 anslag
Mjölkchokladmosse
Börja med att vispa grädden ganska hårt
Smält chokladen över ett vattenbad eller i micron
Låt svalna
Rör ihop äggulorna i en skål
Tillsätt chokladen under kraftig omrörning
Rör ner grädden lite i taget tills det blir en jämn smet
Hallonmousse
Lägg gelantinbladen i en skål med kallt vatten
Koka ihop hallon, vatten och strösockret
Mixa ihop, gärna med en stavmixer, så att det blir en slät sås
Krama ur vattnet från gelantinbladen och lägg ner i hallonsåsen
Rör runt så det löser sig
Låte såsen svalna
Vispa grädden och vänd ner hallonsåsen
Ställ in moussen i kylen och rör om då och då
Redo att användas som fyllning
Jag valde att ha kvar ”hallonkärnorna” för lite krispig konsistens, men om du önskar hallonmoussen slät, så är det ju bara att sila bort dessa innan du lägger i gelatinet
Marängsmörkräm
Lägg äggvitorna i en skål tillsammans med strösockret
Ställ skålen i ett vattenbad så att sockerkristallerna löser upp sig
Vispa sedan tills marängen svalnar, tar ca 10 minuter och använd med fördel en köksmaskin
Tillsätt det rumsvarma smöret lite i taget under medelhög vispning
Vispa sedan på max i ca 2 minuter tills du har en blank och fin smörkräm
Tillsätt vaniljsockret
Om smörkrämen skär sig (det gjorde den för mig ) Ta då ca 1 dl i ett litet glas/skål och värm på i micron 10-15 sekunder för att sedan blanda ihop med den resterande smörkrämen.
Upprepa igen om den inte går ihop
Jag delade upp smörkräm och färgade den i olika färger som jag sedan spritade med olika tyllar på tårtan
Jag gjorde den här tårtan med två bottnar som jag delade i tre (blev alltså sex bottnar, men jag tog bort en så det blev med fyra lager fyllning i, två med hallon och två med choklad)
Tag fram bottnarna och lägg den tjockaste botten på ett tårtfat, gärna med ett tårtpapper under (om du har ett sådant så är tipset att klä det med smörpapper, så du tar bort när tårtan är klar så att det inte blir kladdigt)
Fyll med ett lager chokladmousse och lägg sedan på nästa botten
Lägg på hallonmousse och en botten till
Upprepa en botten till med chokladmousse och en med hallonmousse
Lägg på den sista bottnen
Hit kan du gärna förbereda dagen innan så att den får stå i kylen över natten och gotta till sig
Ta sedan fram tårtan och spackla runt omkring och uppe på med ett tunt lager smörkräm så tårtan blir jämn. Första omgången brukar bli väldigt smulig, då kan man sätta in tårtan i kylen en stund så att den får stelna, för att sedan ta fram och ber på en lager till och ytligare en omgång för att få den riktigt täckt
Spritsa den sedan med smörkrämen i olika färker och dekorera med strösselpärlor och sockerpasta horn, öron och blommor om så önskas
Färdig att avnjutas!! 😋






