Mormor Inga-Britts glutenfria pepparkakor
I helgen har det varit pepparkaksbak! đ Jag gjorde en deg i fredags som fick vila över natten och som bakades ut bĂ„de igĂ„r och idag. Receptet Ă€r min mormor Inga-Britts och det har gĂ„tt i arv đ Jag gjorde om det lite sĂ„ att det blev glutenfritt đ
Har aldrig testat att göra det glutenfritt tidigare, men det blev bra!! đ MĂ€rkte att degen var ganska mjuk och flöt ihop lite nĂ€r pepparkakorna grĂ€ddades, sĂ„ tipset Ă€r att hĂ„lla sig till lite större formar, typ hjĂ€rtan och kanske granar. BĂ€sta Ă€r ju ocksĂ„ om degen fĂ„r vill nĂ„gon/nĂ„gra dygn innan den bakas ut
Nedan kommer receptet
Â
Ănskar er en fin andra advent! đ
Â

Â
Mormor Inga-Biritts glutenfria pepparkakor
Blir mĂ„nga!! SĂ„ om du önskar göra lite fĂ€rre, halvera receptet đ
Â
375 gram farinsocker
375 gram smör
2,5 dl ljus sirap
0,5 dl vatten
1 msk kanel
1 msk nejlikor
0,5 msk ingefÀra
1 msk bikarbonat
1 kg glutenfri mjölmix + nÄgra dl till utbakningen (jag anvÀnde finax röda)
Kristyr om sÄ önskas (jag valde att köpa fÀrdiga frÄn Dr Oetker)
Stössel om sĂ„ önskasÂ
Â
Â
Börja med att blanda sirap, farinsocker och vatten i en kastrull
LÄt smÀlta ihop försiktigt pÄ lÄg vÀrme(ska inte koka)
LÀgg i smöret och lÄt det smÀlta
LÄt svalna
Blanda de torra ingredienserna i en skÄl modell större
HÀll över den avsvalande sirap/socker/smör blandningen och rör ihop till en deg (jag anvÀnde en slev)
LÄt gÀrna degen villa nÄgot/nÄgra dygn i kylen innan du bakar ut den
Kavla ut och tryck ut i önskade former
Degen behöver inte vara sĂ„ tunn, utan kan med fördel vara lite tjockareÂ
GrÀddas pÄ bakplÄtspapper i 200 grader i ca 5-6 minuter
LÄt de svalna
Â
Redo att dekoreras om sĂ„ önskas eller Ă€tas som de Ă€r!! đ
Â











