Mormor Inga-Britts glutenfria pepparkakor

I helgen har det varit pepparkaksbak! 😀 Jag gjorde en deg i fredags som fick vila över natten och som bakades ut bĂ„de igĂ„r och idag. Receptet Ă€r min mormor Inga-Britts och det har gĂ„tt i arv 💕 Jag gjorde om det lite sĂ„ att det blev glutenfritt 😊

Har aldrig testat att göra det glutenfritt tidigare, men det blev bra!! 😀 MĂ€rkte att degen var ganska mjuk och flöt ihop lite nĂ€r pepparkakorna grĂ€ddades, sĂ„ tipset Ă€r att hĂ„lla sig till lite större formar, typ hjĂ€rtan och kanske granar. BĂ€sta Ă€r ju ocksĂ„ om degen fĂ„r vill nĂ„gon/nĂ„gra dygn innan den bakas ut

Nedan kommer receptet

 

Önskar er en fin andra advent! 😘

 

 

 

Mormor Inga-Biritts glutenfria pepparkakor

Blir mĂ„nga!! SĂ„ om du önskar göra lite fĂ€rre, halvera receptet 😉

 

375 gram farinsocker

375 gram smör

2,5 dl ljus sirap

0,5 dl vatten

1 msk kanel

1 msk nejlikor

0,5 msk ingefÀra

1 msk bikarbonat

1 kg glutenfri mjölmix + nÄgra dl till utbakningen (jag anvÀnde finax röda)

Kristyr om sÄ önskas (jag valde att köpa fÀrdiga frÄn Dr Oetker)

Stössel om sÄ önskas 

 

 

Börja med att blanda sirap, farinsocker och vatten i en kastrull

LÄt smÀlta ihop försiktigt pÄ lÄg vÀrme(ska inte koka)

LÀgg i smöret och lÄt det smÀlta

LÄt svalna

Blanda de torra ingredienserna i en skÄl modell större

HÀll över den avsvalande sirap/socker/smör blandningen och rör ihop till en deg (jag anvÀnde en slev)

LÄt gÀrna degen villa nÄgot/nÄgra dygn i kylen innan du bakar ut den

Kavla ut och tryck ut i önskade former

Degen behöver inte vara sÄ tunn, utan kan med fördel vara lite tjockare 

GrÀddas pÄ bakplÄtspapper i 200 grader i ca 5-6 minuter

LÄt de svalna

 

Redo att dekoreras om sĂ„ önskas eller Ă€tas som de Ă€r!! 😋

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 



Namn:
Kom ihÄg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0