Juliga pepparkaksbiskvier
Idag blev det smarriga biskvier med smak av pepparkaka đ Perfekt att ta fram nĂ€r det Ă€r dags för Kalle Anka pĂ„ julafton đ
Nedan kommer receptet
Â
Ănskar er en fin lördagskvĂ€ll! đ
Â

Â
Â
PepparkaksbiskvierÂ
Blir ca 15 st, jag gjorde de lite mindre sÄ det blev 18 st
Â
Biskvibottnar
250 gram mandelmassa
125 gram strösocker (ca 1,3 dl)Â
60 gram Ă€ggvita (ca 2-3 st)Â
Â
SmörkrÀm
150 gram mjölkchoklad
250 gram smör (rumstempererat)
10 gram vaniljsocker (ca 1 msk)
75 gram Ă€ggvita (ca 2-3 st)Â
125 gram strösocker (ca 1,3 dl)Â
2-3 tsk pepparkakskrydda (beronde pÄ mycket pepparkakssmak man vill ha)
1/2 krm salt
Â
DekorÂ
300 gram mjölkchokladÂ
Strössel om sĂ„ önskasÂ
Â
BiskvibottnarÂ
Börja med att blanda mandelmassa och strösockret och lös upp med Ă€ggvitan, lite i taget, tills du har en bra spritsbar konsistensÂ
HÀll upp i en spritspÄse och spritsa ut runda bottnar pÄ ett bakplÄtspapper
GrÀdda i 175 grader i ca 15 minuter tills de har fÄtt fin fÀrg
LĂ„t svalnaÂ
Â
SmörkrÀm
Hacka chokladen och smĂ€lt försiktigt i micron eller i vattenbad och lĂ„t svalnaÂ
LĂ€gg Ă€ggvitor, sockret och salt i en skĂ„lÂ
SÀtt skÄlen över ett vattenbad och vÀrm pÄ tills alla sockerkristaller har lösts upp, vispa mellan varven
Ta bort skÄlen frÄn vÀrmen och vispa marÀngen med en elvisp tills marÀngen Àr styv och har svalnat
Vispa sedan ner lite i taget av smöret och dĂ€refter den smĂ€lta chokladen, smaksĂ€tt med pepparkakskryddornaÂ
Â
Montering
AnvÀnd en smörkniv eller spatel och stryk smörkrÀmen i lÄnga drag över bottnarna sÄ de fÄr smÄ runda toppar och stÀll in kylen i 30 minuter
SmÀlt chokladen över ett vattenbad eller försiktigt i mikron
Ta en liten kniv eller gaffel och stick ner centrerat i biskvin och doppa försiktigt i chokladen
LÄt extra choklad rinna av innan du vÀnder pÄ den
Dekorera eventuellt med strössel
LÄt chokladen stelna
Â
Biskvierna hĂ„ller sig utmĂ€rkt i kylen i 1 vecka och Ă€r godast att Ă€ta rumstempererade đ GĂ„r Ă€ven utmĂ€rkt att frysas
Â






