Glutenfria lussebullar med mandelmassa, vanilj och vit choklad
Idag blev det lite smaskiga lussebullar med mandelmassa, vanilj och vitchoklad 😀 Lussebullar, finns det något mer juligt tro? 😍
Receptet är lånat från Anneli Bark som har bloggen Glutenfria Godsaker 😀
Önskar er en mysig onsdagskväll! 😘

Glutenfria saffransbullar med mandelmassa och vit choklad
Ca 30 st
50 gram jäst
150 gram smör
1 gram (2 kuvert) saffran
4 dl mjölk
2 msk fiberhusk
1/2 tsk salt
1/2 dl ljus sirap
1 dl strösocker
1 ägg
9 dl glutenfri mjölmix (jag använde Finax röda)
Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
3 msk vaniljsocker
175 g mandelmassa
150 g vit choklad
Pensling och garnering:
1 uppvispat ägg
Pärlsocker
Eventuellt stjärnströssel om du önskar
Smula ner jästen i en bunke
Smält smöret i en kastrull
Tillsätt saffran och mjölk och värm vätskan till 37 grader (fingervarmt)
Vispa ut jästen med degspadet
Vispa ner fiberhusk och låt svälla i 10 minuter
Tillsätt resterande ingredienser till degen och arbeta ihop degen i hushållsassistent eller med elvispens degkrokar i några minuter
Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter
Stjälp upp degen på ett bakbord, mjölad med glutenfri mjölmix
Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en rektangulär platta
Rör ihop smör, strösocker och vaniljsocker till fyllningen och bred den över degen
Riv mandelmassan grovt och strö den över smörfyllningen
Rulla ihop degplattorna från långsidan och skär rullarna i bitar. Lägg bitarna i bullformar med snittytan uppåt
Låt jäsa på plåtar under bakduk i ca 45 minuter
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker
Grädda saffransbullarna i mitten av ugnen i 225 graders ugnsvärme i 8-10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk
Avnjutes med en kopp kaffe eller ett glas iskall mjölk!! 😋




