Glutenfria citronmuffins fyllda med lemoncurd och toppade med maräng
Det börja nästan bli en tradition med eftermiddagsfika ut på söndagarna! 😀 Idag blev det citronmuffins fyllda med lemoncurd och toppade med maräng. Jag gjorde egen lemoncurd, men det är ju absolut inget måste. Marängen är ju någon som man kan hoppa om man vill, med det blev lite pricken över i:et 😋
Önskar er en mysig söndag! 😘
Citronmuffins fyllda med lemoncurd och toppade med maräng
Det blir ca 12 st
Lemoncurd
2 citroner
2 äggulor + 1 helt ägg
2 dl socker
100 gram smör
Tvätta citronerna och riv skalet och pressa ut juicen
Vispa äggulorna, ägget och sockret några minuter
Tillsätt citronjuicen och skalet
Ställ skålen i vattenbad och vispa tills det blir tjockt (ca 15 min)
Skär smöret i små bitar och klicka i dem och rör runt tills de smälter
Låt svalna och häll på en burk/skål med lock och ställ in i kylen
Muffins
125 gram smör
2 dl socker
2 ägg
4 dl glutenfri mjölmix (jag använder mig av Finax röda)
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1½ dl mjölk
1 tsk pressad citron
Ca 1 dl lemoncurd
Börja med att sätt på ungen på 200 grader
Börja med att vispa smör och socker poröst
Tillsätt äggen, ett i taget och vispa under tiden
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten tillsammans med mjölken
Klicka ut smeten i formar och klicka i en klick lemoncurd i varje form
Grädda i 200 grader i mitt i ugnen ca 15 min beroende på storlek. Gör du större muffins behöver de kanske lite längre tid, mindre lite kortare tid.
Ett bra tips är att använda en muffinsform, då håller de formen fint!
Maräng
2 äggvitor
2 dl florsocker
Vispa upp äggvitor och florsocker i en bunke över ett vattenbad
Vispa till hand tills marängen nått en temperatur på 65 grader
Ta bort från värmen och fortsätt vispa med elvisp tills marängen svalnat och blivit styv
Stjälp sedan ner marängen i en spritspåse med valfritt tyll
Spritsa sedan marängen över de avsvalande muffinsarna och bränn av med en brännare (inget måste om man inte har någon)
Avnjutet i solen med en kopp kaffe!