Glutenfria hönökakor
Önskar er en härlig söndagskväll!! 🤗
Glutenfria hönökaka
25 gram jäst
1 dl vatten
3 dl mjölk
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl olja
2 tsk fiberhusk
1/2 tsk salt
2 dl glutenfritt havregryn
1 tsk bakpulver
6,5 dl glutenfri mjölmix (jag använde Finax röda) + lite extra till utbakningen
Smält smör eller olja till pensling
Börja med att smula ner jästen i en bunke
Värm mjölken och vattnet till 37 grader
Häll vätskan över jästen och blanda tills det löser sig
Vispa i havregryn, olja, sirap, fiberhusk och salt
Låt det svälla i ca 10 minuter
Tillsätt bakpulvret och den glutenfria mjölmixen
Arbeta degen ordentligt med degkrokar i ca 10 minuter
Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter
Häll upp degen på mjölat bakbord
Arbeta in lite mer mjöl om degen känns för kladdig, men försök att använda så lite som möjligt
Dela degen i fyra bitar och forma till bollar
Kavla ut dem till stora kakor ca 1/2 cm tjocka och lägg på bakplåtspapper på två plåtar
Nagga dem och låt dem jäsa i 30 minuter under bakduk
Sätt på ugnen på 250 grader
Pensla med smält smör eller olja och grädda dem i ca 8 minuter
Låt svalna och dela i halvmånar
Redo att avnjutas, gärna med en klick smör och lite god ost på!! 😋


Fantastiskt gott bröd!