Glutenfri formfranska
Idag har vi firat den internationella celiakidagen genom att baka smaskiga formfranskor! đ Barnens celiaki upptĂ€cktes för 5 Ă„r sedan och det svĂ„raste har varit att hitta gott bröd. Det hĂ€r Ă€r en av deras favoriter, vĂ€ldigt gott att rosta!!
Jag brukar göra receptet x 2, sÄ blir det perfekt till tvÄ stycken, en att Àta upp direkt och en att lÀgga in i frysen :)
Â
Glutenfri formfranska
25 gram jÀst
4 dl vatten
2 msk olja
1 tsk salt
1 tsk brödkryddor (kan uteslutas, men sÀtter lite god smak)
7,5 dl (450 gram) ljus glutenfri mjölmix (jag anvÀnde Finax röda)
Â
VĂ€rm vatten och oljan till ca 37 grader
Lös upp jÀsten med vÀtskan i en bunke
TillsÀtt de övriga ingredienserna
Vispa degen kraftigt (gÀrna i en assistent eller med elvisp) i ca 5 min
HÀll smeten i smord avlÄng bakform
LÄt jÀsa under bakduk i ca 30 minuter
SÀtt pÄ ugnen pÄ 200 grader
GrĂ€dda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuterÂ
Â


Â