Glutenfri cheesecake med passionsfrukt
God fortsĂ€ttning! đ Hoppas ni alla har haft en skön jul! HĂ€r kommer ett smarrigt tips pĂ„ en glutenfri dessert inför nyĂ„r, en cheesecake med passionsfrukt. Den blir bĂ„de söt och syrlig, passar gott efter en god middag đ Jag gjorde fyllningen gĂ„nger 1,5 för att fĂ„ den lite högre. Nedan kommer recepetet đ
Â
Ănskar er en mysig söndagskvĂ€ll! đ
Â

Â
Glutenfri cheesecake med passionsfrukt
Botten
75 gram smör
1 paket digestivekex, ca 150 gram (jag anvĂ€nda mig av Gullonâs glutenfria)
Â
Fyllning
4 st gelantinblad
2 Àgg
2 dl cream fraiche
400 gram Philadelphia fÀrskost
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 citron, rivet skal och saften
Â
Garnering
1 st gelantinblad
2 msk socker
1 dl vatten
4 st passionsfrukter
Â
Â
SmÀlt smöret
Krossa digestivekexen fint (jag anvÀnde mig av en stavmixer)
Blanda smöret och kexen och tryck ut blandningen i en springform med löstagbara kanter (jag satte smörpapper i botten och runt kanterna)
StÀll in i kylen under tiden du gör fyllningen
LĂ€gg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min
Dela pÄ Àggen och blanda gulorna tillsammans med strösocker, vaniljsockret, cream fraichen, fÀrskosten och citronskalet till en jÀmn smet
VĂ€rm citronsaften i en kastrullÂ
Ta upp gelantinbladen och lÄt dem smÀlta i citronsaften
LĂ„t svalna nĂ„got och hĂ€ll sedan ner i en tunn strĂ„le i ostsmeten under omrörningÂ
Vispa vitorna till ett hĂ„rt skum och vĂ€nd ner i smetenÂ
HĂ€ll blandningen i formen och slĂ€ta till ytanÂ
StÀll i kylen i minst en timme
Â
Garnering
LĂ€gg gelantinbladet til garneringen i kallt vatten i ca 5 minuterÂ
Koka upp sockret och vatten i en kastrullÂ
Ta upp gelantinbladet och lĂ„t det smĂ€lta i kastrullenÂ
Halvera passionsfrukten och skrapa ur, ta inte med hinnornaÂ
Blanda ner passionsfrukt-inkrĂ„met i kastrullen och lĂ„t svalnaÂ
HĂ€ll gelĂ©n över tĂ„rtanÂ
StÀll i kylen tills gelén har stelnat, minst en timme
Lossa kakan frĂ„n formen, skĂ€r upp i tĂ„rtbitar och servera đ
Â





Â