Glutenfria lussebullar med vanilj, mandelmassa och kardemumma
Ikväll så blev det äntligen dags för lite julbak!! 😀 Glutenfria lussebullar med vanilj, mandelmassa och kardemumm. De blev riktigt smaskiga och saftiga 😋
Receptet kommer nedan
Önskar er en fin fin tisdagskväll!! 😘
Glutenfria lussebullar med vanilj, mandelmassa och kardemumma
Ca 25 st
50 gram jäst
150 gram smör
1 gram (2 kuvert) saffran
4 dl mjölk
2 msk fiberhusk
1/2 tsk salt
1/2 dl ljus sirap
1 dl strösocker
1 ägg
9 dl glutenfri mjölmix (jag använde Finax röda)
Fyllning:
200 g rumsvarmt smör
2 msk vaniljsocker
200 g mandelmassa
2 tsk kardemumma
Pensling och garnering:
1 uppvispat ägg
2 msk vatten
1 nypa salt
Sockerlag
2 dl vatten
1 dlströsocker
Pärlsocker
Eventuellt flagad mandel om du önskar
Smula ner jästen i en bunke
Smält smöret i en kastrull
Tillsätt saffran och mjölk och värm vätskan till 37 grader (fingervarmt)
Vispa ut jästen med degspadet
Vispa ner fiberhusk och låt svälla i 10 minuter
Tillsätt resterande ingredienser till degen och arbeta ihop degen i hushållsassistent eller med elvispens degkrokar i några minuter
Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter
Stjälp upp degen på ett bakbord, mjölad med glutenfri mjölmix
Kavla ut degen till en rektangulär platta
Rör ihop fyllningen, smör, riven mandelmassa, vaniljsocker och kardemumma och bred den över degen
Vik sedan degen på mitten och kavla lite till
Skär längder ca 1 cm breda och snurra dem till ett knyte
Låt jäsa på plåtar med bakplåtspapper under bakduk i ca 45 minuter
Pensla bullarna med uppvispat äggblandningen och strö över pärlsocker och flaggad mandel Grädda saffransbullarna i mitten av ugnen i 225 graders ugnsvärme i 8-10 minuter
Koka ihop sockerlagen
Pensla bullarna med sockerlag direkt när de kommer ut ur ugnen, de gör att de håller sig saftiga
Avnjutes med en kopp kaffe eller ett glas iskall mjölk!! 😋