Fotbollstårta

Gårdagens födelsedagstårta gick i fotbollstema 😀⚽️  Ljusa bottnar fyllda med mjölkchokladmousse och vispade fluffig grädde 😋
Stort grattis Ronja i efterskott!! 🥳🎂🎈⚽️ 
Receptet kommer nedan 
 
Önskar er en fin fin valborg!! 😘
 
 
 
 
 

Tårtbotten

4 ägg

2 dl strösocker

2 dl potatismjöl eller glutenfri mjölmix

1 tsk vaniljsocker

1,5 tsk bakpulver

 

 

Mjölkchokladmousse

3 dl grädde

200 gram ljus blockchokald

0,5 gelatinblad

 

3 dl vispgrädde 

 

 

Smörkräm

250 gram smör

500 gram florsocker

4 tsk kokhett vatten

 

500-1000 gram sockerpasta i valfria färger (främst vitt och svart) 

  

 

Tårtbotten

Börja med att sätta ugnen på 175°C och klä en springform med bakplåtspapper 

Smörj formen med smör och bröa med lite mjöl eller glutenfritt ströbröd, ställ åt sidan

Vispa upp ägg och strösocker vitt och riktigt fluffigt med elvisp i cirka 5 minuter

Tillsätt sedan de torra ingredienserna och vänd försiktigt runt till en klumpfri smet

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35-40 minuter

Tag ut och låt svalna.

Frys gärna med fördel, då den blir lättare att dela upp

Skär sedan i 3 eller fyra anslag

 

 

Mjölkchokladmousse 

Lägg gelantinbladet i en skål med kallt vatten

Hacka chokladen i bitar och lägg i en kastrull tillsammans med grädden

Värm upp och låt chokladen smälta, men låt det inte koka

Kramar ur vattnet ur gelatinbladet och lägg i det i chokladgrädden

Rör runt ordentligt

Ställ in i kylen i minst 6 timmar

Vispa det sedan till önskad konsistens

 

 

 

Smörkräm

Vispa smöret riktigt mjukt med elvisp så att det blir vitt och fluffigt

Tillsätt florsockret lite i taget

Tillsätt sedan det heta vattnet och fortsätt vispa med elvisp i ca 5-10 min

 

 

Tag fram bottnarna och lägg den tjockaste botten på ett tårtfat, gärna med ett tårtpapper under (om du har ett sådant så är tipset att klä det med smörpapper, så du tar bort när tårtan är klar så att det inte blir kladdigt)

Fyll med ett lager av den vispade grädden och lägg sedan på nästa botten

Lägg på ett lager med chokladmousse och en botten till

Lägg på ett lager till med vispad grädde och en botten till 

Hit kan du gärna förbereda dagen innan så att den får stå i kylen över natten och gotta till sig

Ta sedan fram tårtan och spackla runt omkring och uppe på med ett tunt lager smörkräm så tårtan blir jämn. Första omgången brukar bli väldigt smulig, då kan man sätta in tårtan i kylen en stund så att den får stelna, för att sedan ta fram och ber på en lager till

Kavla sedan ut ca 500-600 gram marsipan (jag använde mig av vit och svart)

Klä tårtan med sockerpastan och skär bort överflödet

Dekorera tårtan med valfria figurer som du gör i sockerpasta eller marsipan

 

Färdig att avnjutas!! 😋

 

 
 


 
 
RSS 2.0