Fotbollstårta
Tårtbotten
4 ägg
2 dl strösocker
2 dl potatismjöl eller glutenfri mjölmix
1 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
Mjölkchokladmousse
3 dl grädde
200 gram ljus blockchokald
0,5 gelatinblad
3 dl vispgrädde
Smörkräm
250 gram smör
500 gram florsocker
4 tsk kokhett vatten
500-1000 gram sockerpasta i valfria färger (främst vitt och svart)
Tårtbotten
Börja med att sätta ugnen på 175°C och klä en springform med bakplåtspapper
Smörj formen med smör och bröa med lite mjöl eller glutenfritt ströbröd, ställ åt sidan
Vispa upp ägg och strösocker vitt och riktigt fluffigt med elvisp i cirka 5 minuter
Tillsätt sedan de torra ingredienserna och vänd försiktigt runt till en klumpfri smet
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35-40 minuter
Tag ut och låt svalna.
Frys gärna med fördel, då den blir lättare att dela upp
Skär sedan i 3 eller fyra anslag
Mjölkchokladmousse
Lägg gelantinbladet i en skål med kallt vatten
Hacka chokladen i bitar och lägg i en kastrull tillsammans med grädden
Värm upp och låt chokladen smälta, men låt det inte koka
Kramar ur vattnet ur gelatinbladet och lägg i det i chokladgrädden
Rör runt ordentligt
Ställ in i kylen i minst 6 timmar
Vispa det sedan till önskad konsistens
Smörkräm
Vispa smöret riktigt mjukt med elvisp så att det blir vitt och fluffigt
Tillsätt florsockret lite i taget
Tillsätt sedan det heta vattnet och fortsätt vispa med elvisp i ca 5-10 min
Tag fram bottnarna och lägg den tjockaste botten på ett tårtfat, gärna med ett tårtpapper under (om du har ett sådant så är tipset att klä det med smörpapper, så du tar bort när tårtan är klar så att det inte blir kladdigt)
Fyll med ett lager av den vispade grädden och lägg sedan på nästa botten
Lägg på ett lager med chokladmousse och en botten till
Lägg på ett lager till med vispad grädde och en botten till
Hit kan du gärna förbereda dagen innan så att den får stå i kylen över natten och gotta till sig
Ta sedan fram tårtan och spackla runt omkring och uppe på med ett tunt lager smörkräm så tårtan blir jämn. Första omgången brukar bli väldigt smulig, då kan man sätta in tårtan i kylen en stund så att den får stelna, för att sedan ta fram och ber på en lager till
Kavla sedan ut ca 500-600 gram marsipan (jag använde mig av vit och svart)
Klä tårtan med sockerpastan och skär bort överflödet
Dekorera tårtan med valfria figurer som du gör i sockerpasta eller marsipan
Färdig att avnjutas!! 😋