Glutenfria semlor
Här kommer en planka med måndagsmys! 😀 Idag blev det en liten semla till efterrätt, smaskens! Jag bakade dem häromdagen och frös in dem för att sedan kunna plocka fram när suget faller på 😋
Nedan kommer receptet.
Önskar er en mysig måndagskväll!! 😘
Glutenfria semlor
Blev 15 stycken (vägde dem för att få dem lika stora, gjord 70 grams bullar)
100 gram smält smör
50 gram färsk jäst för söta degar
2 dl mjölk
1 dl strösocker
Ca 6-7 dl glutenfritt mjöl (jag använde Finax röda)
1,5 msk fiberhusk
2-3 tsk kardemumma (jag tog 1 tsk finmald och grovmalde 1 tsk i morteln)
1 dl kvarg eller cream fraich
2 ägg (1 till degen och ett till pensling av bullarna)
1 nypa salt
Fyllning
Mandelmassa
Grädde
Florsocker till dekoration
Börja med att smält smöret och tillsätt mjölken
Värm till 37 grader
Smula ner jästen i en bunke och häll över vätskan
Tillsätt fiberhusken och vispa ut klumparna
Låt jästa i 10 minuter och vispa då och då
Blanda i de övriga ingredienserna och arbeta degen länge och väl i en degblandare tills smeten är slät och spänstig utan att den är kladdig. Om man petar på degen så ska den inte fastna på fingret, gör den det så tillsätt lite mer mjöl
Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter
Dela upp degen i 15 delar (jag vägde dem så att bullarna blev jämna)
Rulla varje del till en slät bulle
Om degen kladdar, blöt händerna något när du rullar degen
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa 30 minuter till under bakduk
Sätt på ugen på 200 grader
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i ca 10-15 minuter
Låt bullarna svala helt och skär av ett lock och gröp ur dem lite
Ta brödfyllningen som du gröpt ur och blanda/vispa ihop med mandelmassan och liten skvätt ovispad grädde
Vispa grädden och fyll bullen med mandelmassan och spritsa på grädden
Avsluta med att pudra florsocker på locken 😋