Gluten och laktosfri kalastårta
Idag blev det en glutenfri och laktosfri kalastårta till Mollys kompis Elsa 😀
Jag fyllde tårtan med två sorters fyllningar och spacklade den med smörkräm. Dekorerade den sen med sockerpasta och olika figurer i sockerpasta.
Nedan kommer receptet.
Önskar er en härlig fredagskväll och en skön helg!! 😘
Tårtbotten (receptet är till en, jag gjorde två)
4 ägg
2 dl strösocker
2 dl potatismjöl eller glutenfri mjölmix
1 tsk vaniljsocker
1.5 tsk bakpulver
Jordgubbsfyllning
3 dl vispgrädde (jag använde laktosfri)
500 g jordgubbar (jag använde frysta)
1 dl socker
0,5 dl vatten
2 st gelantinblad
Vaniljkräm
Jag fuskade lite idag och kokande marsankräm (gjorde till 4 personer, recept på paketet) Använde mig av laktosfri mjölk
När krämen hade svalnat så blandade jag den med 1-2 dl laktosfri vispad grädde för att få den lite mjukare
Smörkräm
125 gram laktosfritt smör
250 gram florsocker
2 tsk kokhett vatten
Tårtbotten
Börja med att sätta ugnen på 175°C och klä en springform med bakplåtspapper
Smörj formen med smör och bröa med lite mjöl eller glutenfritt ströbröd, ställ åt sidan
Vispa upp ägg och strösocker vitt och riktigt fluffigt med elvisp i cirka 5 minuter
Tillsätt sedan de torra ingredienserna och vänd försiktigt runt till en klumpfri smet
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35-40 minuter
Tag ut och låt svalna.
Frys gärna med fördel, då den blir lättare att dela upp
Skär sedan i 2 eller 3 anslag
Jordgubbsyllning:
Lägg gelantinbladen i blöt
Lägg i jordgubbarna i en kastrull tillsammans med sockret och vattnet
Låt de koka mjuka och mixa sedan i hopp dem med en stavmixer
Krama ur gelantinbladen och lägg ner i jordgubbsmoset
Rör om tills gelantinen smälter
Blanda even
Låt svalan i kylen
Vispa upp grädden hårt i en bunke och rör ner jordgubbspurén
Smörkräm
Vispa smöret riktigt mjukt med elvisp så att det blir vitt och fluffigt
Tillsätt florsockret lite i taget
Tillsätt sedan det heta vattnet och fortsätt vispa med elvisp i ca 5-10 mi
Tag fram bottnarna och lägg den tjockaste botten på ett tårtfat, gärna med ett tårtpapper under (om du har ett sådant så är tipset att klä det med smörpapper, så du tar bort när tårtan är klar så att det inte blir kladdigt)
Fyll med ett lager jordgubbfyllning och lägg sedan på nästa botten
Lägg på vaniljkrämen och en botten till
Upprepa med ett lager jordgubbsfyllning till och sedan det sista bottnen uppepå
Hit kan du gärna förbereda dagen innan så att den får stå i kylen över natten och gotta till sig
Ta sedan fram tårtan och spackla runt omkring och uppe på med ett tunt lager smörkräm så tårtan blir jämn
Kavla sedan ut ca 700 gram sockerpasta (jag blandade grön och vit färg för att få den lite ljusgrön)
Klä tårtan med sockerpastan och skär bort överflödet
Dekorera tårtan med valfria figurer
Färdig att avnjutas!! 😋