Budapestrulle
Härom dagen bakade min härliga mamma Yvonne (som jag för övrigt har fått mitt bakintresse ifrån 😘) en smaskig glutenfri budapestrulle 😋
Nedan kommer receptet. Vill man så kan man ju även byta ut mandarinerna mot jordgubbar så här i sommartider 😊
Trevlig söndag!
Budapestrulle
6 st äggvitor
3 dl strösocker
150 gram hasselnötskärnor
0,75 dl potatismjöl
Fyllning
4 dl grädde
2 burkar mandarinklyftor eller ca 1 liter jordgubbar
Garnering
Grädde
Eventuellt madrinklyftor eller jordgubbar om så önskas
25 gram smält mörk choklad
Sätt på ungen på 175 grader
Börja med att vispa äggvitorna till ett hårt skum
Fortsätt vispa och blanda i sockret, lite i taget
Vispa tills det har blivit en marängsmet som är så fast att du kan vända upp och ner på skålen
Mixa hasselnötterna fint i en matberedare
Blanda dem med potatismjölet
Vänd försiktigt ner i marängsmeten och rör till en jämn smet
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper på en plåt, spara någon centimeter till kanten
Viktigt att breda ut smeten så mycket som möjligt för att den inte ska bli för tjock (då spricker den lätt när man rullar ihop den)
Grädda i 175 grader i 20 minuter tills den har fått fin färg
Ta ut den ur ugnen och låt den svalan 1-2 minuter och vänd sen runt den på ett nytt bakplåtspapper
Ta bort det bakplåtspapper den gräddats på och låt en svalna under en bakhanduk
Vispa grädden ganska hårt
Bred på grädden och fördela ut mandarinerna/jordgubbarna
Rulla ihop som en rulltårta
Smält mörk choklad och ringla över rullen
Färdig att avnjutas!!! 😋😋😋