Nicke Nyfiken tårta
Känner du igen den här lila filuren? 🐵 Idag blev det en födelsedagstårta till lilla Elsa som har Nicke som en av sin favoriter 😀🐒 Tårtan fylldes med len vaniljkräm och jordgubbskompott, receptet kommer nedan
Önskar er en fin lördag!! 😘

Tårtbotten
4 ägg
2 dl strösocker
2 dl potatismjöl eller glutenfri mjölmix
1 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
Vaniljkräm
2-3 äggulor (45 gram)
0,5 dl strösocker
15 gram smör
2,5 dl mjölk
2 msk majssärkelse
2 tsk vaniljsocker (eller en vaniljstång)
1 dl vispgrädde
Jordgubbskompott
250 gram frysta jordgubbar (jag använde mig av jordgubbar i bitar)
1 msk vatten
0,5 dl strösocker
3 stycken gelantinblad
1 dl jordgubbssylt
Smörkräm
250 gram smör
500 gram florsocker
4 tsk kokhett vatten
500-1000 gram sockerpasta i valfria färger
Tårtbotten
Börja med att sätta ugnen på 175°C och klä en springform med bakplåtspapper
Smörj formen med smör och bröa med lite mjöl eller glutenfritt ströbröd, ställ åt sidan
Vispa upp ägg och strösocker vitt och riktigt fluffigt med elvisp i cirka 5 minuter
Tillsätt sedan de torra ingredienserna och vänd försiktigt runt till en klumpfri smet
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35-40 minuter
Tag ut och låt svalna.
Frys gärna med fördel, då den blir lättare att dela upp
Skär sedan i 3 anslag
Vaniljkräm
Häll alla ingredienserna i en kastrull (förutom vaniljsockret som tillsätts senare och grädden)
Värm på medelhög värme och rör hela tiden tills det börjar koka
Låt sjuda någon minut under omrörning och ta sedan bort från värmen
Tillsätt vaniljsockret och låt den bli kall i kylen
Vispa sedan 1 dl grädde och rör i vaniljkrämen
Jordgubbskompott
Lägg gelantinbladen i en skål med kallt vatten
Koka ihop jordgubbar, vatten och strösockret
Krama ur vattnet från gelantinbladen och lägg ner i jordgubbssåsen
Rör runt så det löser sig
Låt såsen svalna
Blanda i jordgubbssylt
Ställ in kompotten i kylen och rör om då och då
Redo att användas som fyllning
Smörkräm
Vispa smöret riktigt mjukt med elvisp så att det blir vitt och fluffigt
Tillsätt florsockret lite i taget
Tillsätt sedan det heta vattnet och fortsätt vispa med elvisp i ca 5-10 min
Tag fram bottnarna och lägg den tjockaste botten på ett tårtfat, gärna med ett tårtpapper under (om du har ett sådant så är tipset att klä det med smörpapper, så du tar bort när tårtan är klar så att det inte blir kladdigt)
Fyll med ett lager vaniljkrämen och lägg sedan på nästa botten
Lägg på ett lager med jordgubbskompott och en botten till
Hit kan du gärna förbereda dagen innan så att den får stå i kylen över natten och gotta till sig
Ta sedan fram tårtan och spackla runt omkring och uppe på med ett tunt lager smörkräm så tårtan blir jämn. Första omgången brukar bli väldigt smulig, då kan man sätta in tårtan i kylen en stund så att den får stelna, för att sedan ta fram och ber på en lager till
Kavla sedan ut ca 500-600 gram sockerpasta (jag använde mig av gul)
Klä tårtan med sockerpastan och skär bort överflödet
Dekorera tårtan med valfria figurer som du gör i sockerpasta
Färdig att avnjutas!! 😋





