Dinosuarietårta
Idag blev det en födelsdagstårta till goa Sam som gillar dinosaurier 😀 Så det blev en grön historia fylld med mjölkchokladmousse och jordgubbskompott 😋 Familjens hamster också fick en liten plats på tårtan 😅
Receptet kommer nedan
Önskar er en fin söndags kväll!! 😘

Tårtbotten
4 ägg
2 dl strösocker
2 dl potatismjöl eller glutenfri mjölmix
1 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
Mjölkchokladmousse
3 dl grädde
200 gram ljus blockchokald
0,5 gelatinblad
Jordgubbskompott
250 gram frysta jordgubbar (jag använde mig av jordgubbar i bitar)
1 msk vatten
0,5 dl strösocker
3 stycken gelantinblad
Smörkräm
250 gram smör
500 gram florsocker
4 tsk kokhett vatten
500-1000 gram sockerpasta i valfria färger + övrig dekoration (jag använde mig bland annat av ett Kinderägg)
Tårtbotten
Börja med att sätta ugnen på 175°C och klä en springform med bakplåtspapper
Smörj formen med smör och bröa med lite mjöl eller glutenfritt ströbröd, ställ åt sidan
Vispa upp ägg och strösocker vitt och riktigt fluffigt med elvisp i cirka 5 minuter
Tillsätt sedan de torra ingredienserna och vänd försiktigt runt till en klumpfri smet
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35-40 minuter
Tag ut och låt svalna.
Frys gärna med fördel, då den blir lättare att dela upp
Skär sedan i 3 eller 4 anslag
Mjölkchokladmousse
Lägg gelantinbladet i en skål med kallt vatten
Hacka chokladen i bitar och lägg i en kastrull tillsammans med grädden
Värm upp och låt chokladen smälta, men låt det inte koka
Kramar ur vattnet ur gelatinbladet och lägg i det i chokladgrädden
Rör runt ordentligt
Ställ in i kylen i minst 6 timmar
Vispa det sedan till önskad konsistens
Jordgubbskompott
Lägg gelantinbladen i en skål med kallt vatten
Koka ihop jordgubbar, vatten och strösockret
Krama ur vattnet från gelantinbladen och lägg ner i jordgubbssåsen
Rör runt så det löser sig
Låt svalna
Ställ in kompotten i kylen och rör om då och då
Redo att användas som fyllning
Smörkräm
Vispa smöret riktigt mjukt med elvisp så att det blir vitt och fluffigt
Tillsätt florsockret lite i taget
Tillsätt sedan det heta vattnet och fortsätt vispa med elvisp i ca 5-10 min
Tag fram bottnarna och lägg botten på ett tårtfat, gärna med ett tårtpapper under (om du har ett sådant så är tipset att klä det med smörpapper, så du tar bort när tårtan är klar så att det inte blir kladdigt)
Fyll med ett lager chokladmousse
Lägg på en botten och ett lager med jordgubbskompott
Lägg på en botten och ett lager till med chokladmousse och sen den sista botten
Hit kan du gärna förbereda dagen innan så att den får stå i kylen över natten och gotta till sig
Ta sedan fram tårtan och spackla runt omkring och uppe på med ett tunt lager smörkräm så tårtan blir jämn. Första omgången brukar bli väldigt smulig, då kan man sätta in tårtan i kylen en stund så att den får stelna, för att sedan ta fram och ber på en lager till
Kavla sedan ut ca 500-600 gram sockerpasta (jag använde mig av ljusgrön)
Klä tårtan med sockerpastan och skär bort överflödet
Dekorera tårtan med valfria figurer som du gör i sockerpasta
Färdig att avnjutas!! 😋





