Somrig jordgubbstårta

Härliga skolavslutning!! 😀 Idag blev det en somrig jordgubbstårta till eftermiddagsfikat!! Fyllde den med en jordgubbskompott, vanlijkräm och jordgubbsgrädde och spacklade den sedan med en färskostkräm 😋

Stort grattis till alla härliga barn som slutar skolan idag, bra jobbat!!! 😘

 

 

 

Tårtbotten (jag gjord receptet gånger två för att få några flera bottnar)

4 ägg

2 dl strösocker

2 dl potatismjöl eller glutenfri mjölmix

1 tsk vaniljsocker

1,5 tsk bakpulver

 

 

Jordgubbskompott

500 gram frysta jordgubbar (jag använde mig av jordgubbar i bitar)

1 msk vatten

1 dl strösocker

5 stycken gelantinblad

 

1 dl vispgrädde

 

 

Vaniljkräm

2-3 äggulor (45 gram)

0,5 dl strösocker

15 gram smör

2,5 dl mjölk

2 msk majsstärkelse

2 tsk vaniljsocker (eller en vaniljstång) 

 

1 dl vispgrädde

 

 

Färskostgrädde

3 dl vispgrädde

200 gram Philadelphiaost

1 dl florsocker

 

 

Dekoration

1 liter jordgubbar till dekoration och eventuellt maränger och citronmeliss

 

 

Tårtbotten

Börja med att sätta ugnen på 175°C och klä en springform med bakplåtspapper 

Smörj formen med smör och bröa med lite mjöl eller glutenfritt ströbröd, ställ åt sidan

Vispa upp ägg och strösocker vitt och riktigt fluffigt med elvisp i cirka 5 minuter

Tillsätt sedan de torra ingredienserna och vänd försiktigt runt till en klumpfri smet

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35-40 minuter

Tag ut och låt svalna.

Frys gärna med fördel, då den blir lättare att dela upp

Skär sedan i 3 anslag per tårtbotten (jag använde fyra lager i den här tårtan)

 

 

 

Jordgubbskompott

Lägg gelantinbladen i en skål med kallt vatten

Koka ihop jordgubbar, vatten och strösockret

Krama ur vattnet från gelantinbladen och lägg ner i jordgubbssåsen

Rör runt så det löser sig

Låt svalna

Ställ in kompotten i kylen och rör om då och då

Redo att användas som fyllning 

Ta hälften och blanda med den uppvispade grädden så får du jordgubbsgrädde

 

 

Vaniljkräm

Häll alla ingredienserna i en kastrull (förutom vaniljsockret som tillsätts senare och grädden) 

Värm på medelhög värme och rör hela tiden tills det börjar koka 

Låt sjuda någon minut under omrörning och ta sedan bort från värmen

Tillsätt vaniljsockret och låt den bli kall i kylen

Vispa sedan 1 dl grädde och rör i vaniljkrämen

 

  

Färskostfyllning

Vispa upp grädden

Blanda den sedan med Philapelphiaosten och florsockret så att det blir en jämn och fluffig kräm

Redo att användas för att spackla tårtan 

 

 

Tag fram bottnarna och lägg en botten på ett tårtfat, gärna med ett tårtpapper under (om du har ett sådant så är tipset att klä det med smörpapper, så du tar bort när tårtan är klar så att det inte blir kladdigt)

Fyll med ett lager jordgubbskompott

Lägg på en botten och ett lager med vaniljkräm 

Lägg på en botten till och fyll med jordgubbskompottgrädden

Lägg sedan på den sista botten

Hit kan du gärna förbereda dagen innan så att den får stå i kylen över natten och gotta till sig

 

Ta sedan fram tårtan och spackla den med färskostkrämen så att den blir slät

Dekorera sedan med jordbubbar, maränger etc.

 

Färdig att avnjutas!! 😋 

 
 
 
 
 
 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0