Somrig jordgubbstårta
Härliga skolavslutning!! 😀 Idag blev det en somrig jordgubbstårta till eftermiddagsfikat!! Fyllde den med en jordgubbskompott, vanlijkräm och jordgubbsgrädde och spacklade den sedan med en färskostkräm 😋
Stort grattis till alla härliga barn som slutar skolan idag, bra jobbat!!! 😘

Tårtbotten (jag gjord receptet gånger två för att få några flera bottnar)
4 ägg
2 dl strösocker
2 dl potatismjöl eller glutenfri mjölmix
1 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
Jordgubbskompott
500 gram frysta jordgubbar (jag använde mig av jordgubbar i bitar)
1 msk vatten
1 dl strösocker
5 stycken gelantinblad
1 dl vispgrädde
Vaniljkräm
2-3 äggulor (45 gram)
0,5 dl strösocker
15 gram smör
2,5 dl mjölk
2 msk majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker (eller en vaniljstång)
1 dl vispgrädde
Färskostgrädde
3 dl vispgrädde
200 gram Philadelphiaost
1 dl florsocker
Dekoration
1 liter jordgubbar till dekoration och eventuellt maränger och citronmeliss
Tårtbotten
Börja med att sätta ugnen på 175°C och klä en springform med bakplåtspapper
Smörj formen med smör och bröa med lite mjöl eller glutenfritt ströbröd, ställ åt sidan
Vispa upp ägg och strösocker vitt och riktigt fluffigt med elvisp i cirka 5 minuter
Tillsätt sedan de torra ingredienserna och vänd försiktigt runt till en klumpfri smet
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35-40 minuter
Tag ut och låt svalna.
Frys gärna med fördel, då den blir lättare att dela upp
Skär sedan i 3 anslag per tårtbotten (jag använde fyra lager i den här tårtan)
Jordgubbskompott
Lägg gelantinbladen i en skål med kallt vatten
Koka ihop jordgubbar, vatten och strösockret
Krama ur vattnet från gelantinbladen och lägg ner i jordgubbssåsen
Rör runt så det löser sig
Låt svalna
Ställ in kompotten i kylen och rör om då och då
Redo att användas som fyllning
Ta hälften och blanda med den uppvispade grädden så får du jordgubbsgrädde
Vaniljkräm
Häll alla ingredienserna i en kastrull (förutom vaniljsockret som tillsätts senare och grädden)
Värm på medelhög värme och rör hela tiden tills det börjar koka
Låt sjuda någon minut under omrörning och ta sedan bort från värmen
Tillsätt vaniljsockret och låt den bli kall i kylen
Vispa sedan 1 dl grädde och rör i vaniljkrämen
Färskostfyllning
Vispa upp grädden
Blanda den sedan med Philapelphiaosten och florsockret så att det blir en jämn och fluffig kräm
Redo att användas för att spackla tårtan
Tag fram bottnarna och lägg en botten på ett tårtfat, gärna med ett tårtpapper under (om du har ett sådant så är tipset att klä det med smörpapper, så du tar bort när tårtan är klar så att det inte blir kladdigt)
Fyll med ett lager jordgubbskompott
Lägg på en botten och ett lager med vaniljkräm
Lägg på en botten till och fyll med jordgubbskompottgrädden
Lägg sedan på den sista botten
Hit kan du gärna förbereda dagen innan så att den får stå i kylen över natten och gotta till sig
Ta sedan fram tårtan och spackla den med färskostkrämen så att den blir slät
Dekorera sedan med jordbubbar, maränger etc.
Färdig att avnjutas!! 😋


