Kärlekstårta

Önskar er alla en fin Alla hjärtans dag!! 💕 Vi firade med en kärlekstårta till eftermiddagsfikat 😋 Fyllde den med vaniljkräm, jordgubbskompott och jordgubbsgrädde. Jag gjorde en marängsmörkräm som jag spacklade tårtan med och dekorerade den med sockerpastakulor (vit sockerpasta som fick guldigt pulver på sig) maränger, strössel och bär (jordgubbar och hallon)

Receptet hittar du här nedan

 

P.s Du följer väl Lauritsens Glutenfria på Instagram? Om inte, gör det 😜 lauritsens_glutenfria

 

Önskar er en fin kväll! 😘

 

 

 

Kärlekstårta 

Ca 8 bitar

 

Tårtbotten (jag använde mig av en lite mindre form, 17 cm i diametern, som gjorde den hög och fluffig)

4 ägg

2 dl strösocker

2 dl potatismjöl eller glutenfri mjölmix (jag använde Finax röda)

1 tsk vaniljsocker

1,5 tsk bakpulver

 

  

Vaniljkräm

2-3 äggulor (45 gram)

0,5 dl strösocker

15 gram smör

2,5 dl mjölk

2 msk majssärkelse

2 tsk vaniljsocker (eller en vaniljstång)

 

 

Jordgubbskompott

250 gram frysta jordgubbar (jag använde mig av jordgubbar i bitar)

1 msk vatten

0,5 dl strösocker

3 stycken gelantinblad

1 dl jordgubbssylt

 

 

Marängsmörkräm

4-5 stycken äggvitor (1,5 dl)

450 gram rumstempererat smör

2,75 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

Eventuellt citron eller lime om du önskar göra smörkrämen lite syrlig 

Röd färg (jag använde Dr Oetkers gelefärg)

 

2 dl grädde

Glutenfritt strössel, sockerpasta, guldpulver, maränger och bär för dekoration

  

 

 

Tårtbotten

Börja med att sätta ugnen på 175°C och klä en springform med bakplåtspapper 

Smörj formen med smör och bröa med lite glutenfritt mjöl eller glutenfritt ströbröd, ställ åt sidan

Vispa upp ägg och strösocker vitt och riktigt fluffigt med elvisp i cirka 5 minuter

Tillsätt sedan de torra ingredienserna och vänd försiktigt runt till en klumpfri smet

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35-40 minuter

Tag ut och låt svalna.

Frys gärna med fördel, då den blir lättare att dela upp

Skär sedan i 2 eller 3 anslag

 

   

Vaniljkräm

Häll alla ingredienserna i en kastrull (förutom vaniljsockret som tillsätts senare) 

Värm på medelhög värme och rör hela tiden tills det börjar koka 

Låt sjuda någon minut under omrörning och ta sedan bort från värmen

Tillsätt vaniljsockret och låt den bli kall i kylen

 

Vispa sedan 2 dl grädde, 1 dl blandar du i vaniljkrämen och den övriga grädden blandar du ut 1/3 av jordgubbskompotten med så får du jordgubbsgrädde 

 

 

Jordgubbskompott

Lägg gelantinbladen i en skål med kallt vatten

Koka ihop jordgubbar, vatten och strösockret

Krama ur vattnet från gelantinbladen och lägg ner i jordgubbssåsen

Rör runt så det löser sig

Låt såsen svalna 

Blanda i jordgubbssylt

Ställ in kompotten i kylen och rör om då och då

Redo att användas som fyllning 

 

 

Marängsmörkräm

Lägg äggvitorna i en skål tillsammans med strösockret

Ställ skålen i ett vattenbad så att sockerkristallerna löser upp sig

Vispa sedan tills marängen svalnar, tar ca 10 minuter och använd med fördel en köksmaskin

Tillsätt det rumsvarma smöret lite i taget under medelhög vispning

Vispa sedan på max i ca 2 minuter tills du har en blank och fin smörkräm

Tillsätt vaniljsockret och eventuellt citron/lime

 

Om smörkrämen skär sig (det gjorde den för mig 🙈) Ta då ca 1 dl i ett litet glas/skål och värm på i micron 10-15 sekunder för att sedan blanda ihop med den resterande smörkrämen. 

Upprepa igen om den inte går ihop

 

  

Jag gjorde den här tårta med en botten om jag delade i tre

Tag fram bottnarna och lägg den nedersta botten på ett tårtfat, gärna med ett tårtpapper under (om du har ett sådant så är tipset att klä det med smörpapper, så du tar bort när tårtan är klar så att det inte blir kladdigt)

Fyll första lagret med vaniljkrämen

Lägg på en botten till och jordgubbskompotten 

Lägg sedan en botten til och jordgubbsgrädden och lägg på den sista botten 

Hit kan du gärna förbereda dagen innan så att den får stå i kylen över natten och gotta till sig

 

Ta sedan fram tårtan och spackla runt omkring och uppe på med ett tunt lager smörkräm så tårtan blir jämn. Första omgången brukar bli väldigt smulig, då kan man sätta in tårtan i kylen en stund så att den får stelna, för att sedan ta fram och ber på en lager till 

Jag färgade smörkrämen i olika rosa nyanser och gjorde så att den skiftade lite i färg

 

Dekorera tårtan med valfria sockerpasta figurer, strössel, maränger och bär

 

Färdig att avnjutas!! 😋

 

 
 
 
 
 
 
 
 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0