Kärlekstårta
Önskar er alla en fin Alla hjärtans dag!! 💕 Vi firade med en kärlekstårta till eftermiddagsfikat 😋 Fyllde den med vaniljkräm, jordgubbskompott och jordgubbsgrädde. Jag gjorde en marängsmörkräm som jag spacklade tårtan med och dekorerade den med sockerpastakulor (vit sockerpasta som fick guldigt pulver på sig) maränger, strössel och bär (jordgubbar och hallon)
Receptet hittar du här nedan
P.s Du följer väl Lauritsens Glutenfria på Instagram? Om inte, gör det 😜 lauritsens_glutenfria
Önskar er en fin kväll! 😘

Kärlekstårta
Ca 8 bitar
Tårtbotten (jag använde mig av en lite mindre form, 17 cm i diametern, som gjorde den hög och fluffig)
4 ägg
2 dl strösocker
2 dl potatismjöl eller glutenfri mjölmix (jag använde Finax röda)
1 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
Vaniljkräm
2-3 äggulor (45 gram)
0,5 dl strösocker
15 gram smör
2,5 dl mjölk
2 msk majssärkelse
2 tsk vaniljsocker (eller en vaniljstång)
Jordgubbskompott
250 gram frysta jordgubbar (jag använde mig av jordgubbar i bitar)
1 msk vatten
0,5 dl strösocker
3 stycken gelantinblad
1 dl jordgubbssylt
Marängsmörkräm
4-5 stycken äggvitor (1,5 dl)
450 gram rumstempererat smör
2,75 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
Eventuellt citron eller lime om du önskar göra smörkrämen lite syrlig
Röd färg (jag använde Dr Oetkers gelefärg)
2 dl grädde
Glutenfritt strössel, sockerpasta, guldpulver, maränger och bär för dekoration
Tårtbotten
Börja med att sätta ugnen på 175°C och klä en springform med bakplåtspapper
Smörj formen med smör och bröa med lite glutenfritt mjöl eller glutenfritt ströbröd, ställ åt sidan
Vispa upp ägg och strösocker vitt och riktigt fluffigt med elvisp i cirka 5 minuter
Tillsätt sedan de torra ingredienserna och vänd försiktigt runt till en klumpfri smet
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35-40 minuter
Tag ut och låt svalna.
Frys gärna med fördel, då den blir lättare att dela upp
Skär sedan i 2 eller 3 anslag
Vaniljkräm
Häll alla ingredienserna i en kastrull (förutom vaniljsockret som tillsätts senare)
Värm på medelhög värme och rör hela tiden tills det börjar koka
Låt sjuda någon minut under omrörning och ta sedan bort från värmen
Tillsätt vaniljsockret och låt den bli kall i kylen
Vispa sedan 2 dl grädde, 1 dl blandar du i vaniljkrämen och den övriga grädden blandar du ut 1/3 av jordgubbskompotten med så får du jordgubbsgrädde
Jordgubbskompott
Lägg gelantinbladen i en skål med kallt vatten
Koka ihop jordgubbar, vatten och strösockret
Krama ur vattnet från gelantinbladen och lägg ner i jordgubbssåsen
Rör runt så det löser sig
Låt såsen svalna
Blanda i jordgubbssylt
Ställ in kompotten i kylen och rör om då och då
Redo att användas som fyllning
Marängsmörkräm
Lägg äggvitorna i en skål tillsammans med strösockret
Ställ skålen i ett vattenbad så att sockerkristallerna löser upp sig
Vispa sedan tills marängen svalnar, tar ca 10 minuter och använd med fördel en köksmaskin
Tillsätt det rumsvarma smöret lite i taget under medelhög vispning
Vispa sedan på max i ca 2 minuter tills du har en blank och fin smörkräm
Tillsätt vaniljsockret och eventuellt citron/lime
Om smörkrämen skär sig (det gjorde den för mig 🙈) Ta då ca 1 dl i ett litet glas/skål och värm på i micron 10-15 sekunder för att sedan blanda ihop med den resterande smörkrämen.
Upprepa igen om den inte går ihop
Jag gjorde den här tårta med en botten om jag delade i tre
Tag fram bottnarna och lägg den nedersta botten på ett tårtfat, gärna med ett tårtpapper under (om du har ett sådant så är tipset att klä det med smörpapper, så du tar bort när tårtan är klar så att det inte blir kladdigt)
Fyll första lagret med vaniljkrämen
Lägg på en botten till och jordgubbskompotten
Lägg sedan en botten til och jordgubbsgrädden och lägg på den sista botten
Hit kan du gärna förbereda dagen innan så att den får stå i kylen över natten och gotta till sig
Ta sedan fram tårtan och spackla runt omkring och uppe på med ett tunt lager smörkräm så tårtan blir jämn. Första omgången brukar bli väldigt smulig, då kan man sätta in tårtan i kylen en stund så att den får stelna, för att sedan ta fram och ber på en lager till
Jag färgade smörkrämen i olika rosa nyanser och gjorde så att den skiftade lite i färg
Dekorera tårtan med valfria sockerpasta figurer, strössel, maränger och bär
Färdig att avnjutas!! 😋




