Tårta med Fortnitetema

Dagens födelsedagstårta gick i Fortnitetema 😀 Ljusabottnar som fylldes med jordgubbskompott oh vaniljkräm täckt med ett blå marsipan, receptet kommer nedan 😊 
 
Önskar er en fin lördagskväll!! 😘 
 
 
 
 
 
 
 

Tårtbotten

4 ägg

2 dl strösocker

2 dl potatismjöl eller glutenfri mjölmix

1 tsk vaniljsocker

1,5 tsk bakpulver

 

 

Vaniljkräm

2-3 äggulor (45 gram)

0,5 dl strösocker

15 gram smör

2,5 dl mjölk

2 msk majssärkelse

2 tsk vaniljsocker (eller en vaniljstång) 

1 dl vispgrädde

 

 

Jordgubbskompott

250 gram frysta jordgubbar (jag använde mig av jordgubbar i bitar)

1 msk vatten

0,5 dl strösocker

3 stycken gelantinblad

1 dl jordgubbssylt

 

 

Smörkräm

250 gram smör

500 gram florsocker

4 tsk kokhett vatten

 

500-1000 gram sockerpasta i valfria färger

  

 

Tårtbotten

Börja med att sätta ugnen på 175°C och klä en springform med bakplåtspapper 

Smörj formen med smör och bröa med lite mjöl eller glutenfritt ströbröd, ställ åt sidan

Vispa upp ägg och strösocker vitt och riktigt fluffigt med elvisp i cirka 5 minuter

Tillsätt sedan de torra ingredienserna och vänd försiktigt runt till en klumpfri smet

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35-40 minuter

Tag ut och låt svalna.

Frys gärna med fördel, då den blir lättare att dela upp

Skär sedan i 3 anslag

 

 

Vaniljkräm

Häll alla ingredienserna i en kastrull (förutom vaniljsockret som tillsätts senare och grädden) 

Värm på medelhög värme och rör hela tiden tills det börjar koka 

Låt sjuda någon minut under omrörning och ta sedan bort från värmen

Tillsätt vaniljsockret och låt den bli kall i kylen

 Vispa sedan 1 dl grädde och rör i vaniljkrämen

 

 

Jordgubbskompott

Lägg gelantinbladen i en skål med kallt vatten

Koka ihop jordgubbar, vatten och strösockret

Krama ur vattnet från gelantinbladen och lägg ner i jordgubbssåsen

Rör runt så det löser sig

Låt såsen svalna 

Blanda i jordgubbssylt

Ställ in kompotten i kylen och rör om då och då

Redo att användas som fyllning 

 

 

Smörkräm

Vispa smöret riktigt mjukt med elvisp så att det blir vitt och fluffigt

Tillsätt florsockret lite i taget

Tillsätt sedan det heta vattnet och fortsätt vispa med elvisp i ca 5-10 min

 

 

Tag fram bottnarna och lägg den tjockaste botten på ett tårtfat, gärna med ett tårtpapper under (om du har ett sådant så är tipset att klä det med smörpapper, så du tar bort när tårtan är klar så att det inte blir kladdigt)

Fyll med ett lager vaniljkrämen och lägg sedan på nästa botten

Lägg på ett lager med jordgubbskompott och en botten till

Hit kan du gärna förbereda dagen innan så att den får stå i kylen över natten och gotta till sig

Ta sedan fram tårtan och spackla runt omkring och uppe på med ett tunt lager smörkräm så tårtan blir jämn. Första omgången brukar bli väldigt smulig, då kan man sätta in tårtan i kylen en stund så att den får stelna, för att sedan ta fram och ber på en lager till

Kavla sedan ut ca 500-600 gram marsipan (jag använde mig av blå)

Klä tårtan med sockerpastan och skär bort överflödet

Dekorera tårtan med valfria figurer som du gör i sockerpasta eller marsipan

 

Färdig att avnjutas!! 😋

 

 

 
 
 
 
 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0