Drinktårta
Många tårtor sista tiden!! 🙊🙈 Idag blev det en tårta till min fina brorson Axel som har fyllt år!! Han gillar att blanda drinkar, därav temat på tårtan! Stort grattis fasters lilla kille (som har blivit sååå stor) 😘💕
Det blev en stor tårta då vi var många på det härliga utekalasset, tårtan skulle räcka till 20 personer men hade säkert räckt till 30, haha!! 😂 Jag gjorde tårtbottnarna i långpanna, gjorde 4 stycken, men det hade säkert räckt med 3 stycken
Nedan kommer receptet
Önskar er er en fin påskdag!! 😘

Tårtbotten (jag gjorde receptet gånger 4)
5 ägg
2,5 dl strösocker
3 dl potatismjöl eller glutenfri mjölmix
1 msk vaniljsocker
2,5 tsk bakpulver
Jordgubbskompott
500 gram frysta jordgubbar (jag använde mig av jordgubbar i bitar)
2 msk vatten
1 dl strösocker
5 stycken gelantinblad
Vaniljkräm
5 äggulor
1 dl strösocker
30 gram smör
5 dl mjölk
4 msk majssärkelse
4 tsk vaniljsocker (eller en vaniljstång)
2 dl vispgrädde
Lemoncurdgrädde
2 citroner
2 äggulor + 1 helt ägg
2 dl socker
100 gram smör
3 dl grädde
Marängsmörkräm
6 stycken äggvitor (2, 2 dl)
675 gram rumstempererat smör
4,2 dl strösocker
1-2 tsk pressad citron
Gul färg (jag använde Dr Oetkers gelefärg)
Tårtbotten
Börja med att sätta ugnen på 160°C och klä en långpanna med bakplåtspapper
Tips är att smörja bakplåtspapperet med lite smör så lossnar det bättre
Vispa upp ägg och strösocker vitt och riktigt fluffigt med elvisp i cirka 5 minuter
Tillsätt sedan de torra ingredienserna och vänd försiktigt runt till en klumpfri smet
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 15 minuter
Tag ut och låt svalna något
Vänd sedan upp tårtbotten och dra försiktigt av pappret
Upprepa och gör antalet bottnar du önskar
Jordgubbskompott
Lägg gelantinbladen i en skål med kallt vatten
Koka ihop jordgubbar, vatten och strösockret
Krama ur vattnet från gelantinbladen och lägg ner i jordgubbssåsen
Rör runt så det löser sig
Låt svalna
Ställ in kompotten i kylen och rör om då och då
Redo att användas som fyllning
Vaniljkräm
Häll alla ingredienserna i en kastrull (förutom vaniljsockret som tillsätts senare och grädden)
Värm på medelhög värme och rör hela tiden tills det börjar koka
Låt sjuda någon minut under omrörning och ta sedan bort från värmen
Tillsätt vaniljsockret och låt den bli kall i kylen
Vispa sedan 1 dl grädde och rör i vaniljkrämen
Lemoncurd
Tvätta citronerna och riv skalet och pressa ut juicen
Vispa äggulorna, ägget och sockret några minuter
Tillsätt citronjuicen och skalet
Ställ skålen i vattenbad och vispa tills det blir tjockt (ca 15 min)
Skär smöret i små bitar och klicka i dem och rör runt tills de smälter
Låt svalna och häll på en burk/skål med lock och ställ in i kylen
Vispa 3 dl grädde och rör i 1-2 dl lemon kurd
Det går ju även att köpa färdig
Marängsmörkräm
Lägg äggvitorna i en skål tillsammans med strösockret
Ställ skålen i ett vattenbad så att sockerkristallerna löser upp sig
Vispa sedan tills marängen svalnar, tar ca 10 minuter och använd med fördel en köksmaskin
Tillsätt det rumsvarma smöret lite i taget under medelhög vispning
Vispa sedan på max i ca 2 minuter tills du har en blank och fin smörkräm
Tillsätt pressad citron
Om smörkrämen skär sig (det gjorde den för mig 🙈) Ta då ca 1 dl i ett litet glas/skål och värm på i micron 10-15 sekunder för att sedan blanda ihop med den resterande smörkrämen.
Upprepa igen om den inte går ihop
Tag fram bottnarna och lägg en botten på en långpanna som du klär med folie
Fyll med ett lager vaniljkräm
Lägg på en botten och ett lager med jordgubbskompott
Lägg på en botten och ett lager till med lemon curdgrädden och sen den sista botten
Hit kan du gärna förbereda dagen innan så att den får stå i kylen över natten och gotta till sig
Färga smörkrämen i valfria färger
Ta sedan fram tårtan och spackla runt omkring och uppe på med ett tunt lager smörkräm så tårtan blir jämn. Första omgången brukar bli väldigt smulig, då kan man sätta in tårtan i kylen en stund så att den får stelna, för att sedan ta fram och ber på en lager till
Fortsätt tills du är nöjd och fått en slät tårta
Dekorera sedan med valfria sockerpasta figurer, strössel, maränger etc
Färdig att avnjutas!! 😋
Om du har ställt in den i kylen, så ta gärna fram den någon halvtimme-timme innan den ska ätas så att den blir mjuk och god






