Drinktårta

Många tårtor sista tiden!! 🙊🙈 Idag blev det en tårta till min fina brorson Axel som har fyllt år!! Han gillar att blanda drinkar, därav temat på tårtan! Stort grattis fasters lilla kille (som har blivit sååå stor) 😘💕 

Det blev en stor tårta då vi var många på det härliga utekalasset, tårtan skulle räcka till 20 personer men hade säkert räckt till 30, haha!! 😂 Jag gjorde tårtbottnarna i långpanna, gjorde 4 stycken, men det hade säkert räckt med 3 stycken

 

Nedan kommer receptet 

 

Önskar er er en fin påskdag!! 😘

 

 

 

 

 

Tårtbotten (jag gjorde receptet gånger 4)

5 ägg

2,5 dl strösocker

3 dl potatismjöl eller glutenfri mjölmix

1 msk vaniljsocker

2,5 tsk bakpulver

 

 

Jordgubbskompott

500 gram frysta jordgubbar (jag använde mig av jordgubbar i bitar)

2 msk vatten

1 dl strösocker

5 stycken gelantinblad

 

 

Vaniljkräm

5 äggulor 

1 dl strösocker

30 gram smör

5 dl mjölk

4 msk majssärkelse

4 tsk vaniljsocker (eller en vaniljstång) 

2 dl vispgrädde

 

 

Lemoncurdgrädde

2 citroner

2 äggulor + 1 helt ägg

2 dl socker

100 gram smör

3 dl grädde

 

 

 

Marängsmörkräm

6 stycken äggvitor (2, 2 dl)

675 gram rumstempererat smör

4,2 dl strösocker 

1-2 tsk pressad citron

 

 

Gul färg (jag använde Dr Oetkers gelefärg)

   

 

Tårtbotten

Börja med att sätta ugnen på 160°C och klä en långpanna med bakplåtspapper 

Tips är att smörja bakplåtspapperet med lite smör så lossnar det bättre

Vispa upp ägg och strösocker vitt och riktigt fluffigt med elvisp i cirka 5 minuter

Tillsätt sedan de torra ingredienserna och vänd försiktigt runt till en klumpfri smet

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 15 minuter

Tag ut och låt svalna något

Vänd sedan upp tårtbotten och dra försiktigt av pappret

Upprepa och gör antalet bottnar du önskar

 

 

Jordgubbskompott

Lägg gelantinbladen i en skål med kallt vatten

Koka ihop jordgubbar, vatten och strösockret

Krama ur vattnet från gelantinbladen och lägg ner i jordgubbssåsen

Rör runt så det löser sig

Låt svalna

Ställ in kompotten i kylen och rör om då och då

Redo att användas som fyllning 

 

  

Vaniljkräm

Häll alla ingredienserna i en kastrull (förutom vaniljsockret som tillsätts senare och grädden) 

Värm på medelhög värme och rör hela tiden tills det börjar koka 

Låt sjuda någon minut under omrörning och ta sedan bort från värmen

Tillsätt vaniljsockret och låt den bli kall i kylen

Vispa sedan 1 dl grädde och rör i vaniljkrämen

 

 

Lemoncurd

Tvätta citronerna och riv skalet och pressa ut juicen

Vispa äggulorna, ägget och sockret några minuter 

Tillsätt citronjuicen och skalet

Ställ skålen i vattenbad och vispa tills det blir tjockt (ca 15 min)

Skär smöret i små bitar och klicka i dem och rör runt tills de smälter

Låt svalna och häll på en burk/skål med lock och ställ in i kylen

Vispa 3 dl grädde och rör i 1-2 dl lemon kurd

Det går ju även att köpa färdig

 

  

Marängsmörkräm

Lägg äggvitorna i en skål tillsammans med strösockret

Ställ skålen i ett vattenbad så att sockerkristallerna löser upp sig

Vispa sedan tills marängen svalnar, tar ca 10 minuter och använd med fördel en köksmaskin

Tillsätt det rumsvarma smöret lite i taget under medelhög vispning

Vispa sedan på max i ca 2 minuter tills du har en blank och fin smörkräm

Tillsätt pressad citron 

 

Om smörkrämen skär sig (det gjorde den för mig 🙈) Ta då ca 1 dl i ett litet glas/skål och värm på i micron 10-15 sekunder för att sedan blanda ihop med den resterande smörkrämen. 

Upprepa igen om den inte går ihop

 

 

Tag fram bottnarna och lägg en botten på en långpanna som du klär med folie

Fyll med ett lager vaniljkräm

Lägg på en botten och ett lager med jordgubbskompott

Lägg på en botten och ett lager till med lemon curdgrädden och sen den sista botten

Hit kan du gärna förbereda dagen innan så att den får stå i kylen över natten och gotta till sig

Färga smörkrämen i valfria färger

Ta sedan fram tårtan och spackla runt omkring och uppe på med ett tunt lager smörkräm så tårtan blir jämn. Första omgången brukar bli väldigt smulig, då kan man sätta in tårtan i kylen en stund så att den får stelna, för att sedan ta fram och ber på en lager till

Fortsätt tills du är nöjd och fått en slät tårta

Dekorera sedan med valfria sockerpasta figurer, strössel, maränger etc

 

Färdig att avnjutas!! 😋 

Om du har ställt in den i kylen, så ta gärna fram den någon halvtimme-timme innan den ska ätas så att den blir mjuk och god

 

 

 
 
 
 
 
 
 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0