Tårta med smak av pepparkaka

God fortsättning!! 🌲🎅🏼✨ Idag blev det en liten tårta till eftermiddagsfikat 😀 Bottnarna smaksatte jag med pepparkakskryddor och fyllde den med en god kräm gjord på färskost, grädde och lingon 😋 Jag gjorde en marängsmörkräm som jag spacklade tårtan med sockerpastakulor (vit sockerpasta som fick guldigt pulver på sig) stjärnströssel och kokos som fick föreställa lite snö. Spritade även lite granar av smörkräm som jag hade färgat grön.

Receptet hittar du här nedan

 

Önska er en fin annandag!! ✨😘

 

 

 Tårta med smak av pepparkaka

 

Tårtbotten (jag använde mig av en lite mindre form, 17 cm i diametern, som gjorde den hög och fluffig)

4 ägg

2 dl strösocker

2 dl potatismjöl eller glutenfri mjölmix

1 tsk vaniljsocker

1,5 tsk bakpulver

1 msk pepparkakskryddor (finns färdig mix att köpa)

 

 

Färskostkräm med lingon

100 gram philadelfiaost

3 dl grädde

2 dl florsocker

1-2 dl frysa lingon

2 tsk vaniljsocker

 

 

 

Marängsmörkräm

4-5 stycken äggvitor (1,5 dl)

450 gram rumstempererat smör

2,75 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

Eventuellt grön hushållsfärg

 

 

Strösselstjärnor, sockerpasta, guldpulver och kokos för dekoration

  

 

Tårtbotten

Börja med att sätta ugnen på 175°C och klä en springform med bakplåtspapper 

Smörj formen med smör och bröa med lite mjöl eller glutenfritt ströbröd, ställ åt sidan

Vispa upp ägg och strösocker vitt och riktigt fluffigt med elvisp i cirka 5 minuter

Tillsätt sedan de torra ingredienserna och vänd försiktigt runt till en klumpfri smet

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35-40 minuter

Tag ut och låt svalna.

Frys gärna med fördel, då den blir lättare att dela upp

Skär sedan i 2 eller 3 anslag

 

  

Färskostkräm med lingon

Börja med att vispa grädden ganska så hårt i en separatskål

Vispa sedan philadelfian tillsammans med florsockret och vaniljsockret

Tina upp lingonen och häll i dem i philadelfiakrämen medans du vispar

Vänd ner den vispade grädden

Redo att användas som fyllning 

 

 

Marängsmörkräm

Lägg äggvitorna i en skål tillsammans med strösockret

Ställ skålen i ett vattenbad så att sockerkristallerna löser upp sig

Vispa sedan tills marängen svalnar, tar ca 10 minuter och använd med fördel en köksmaskin

Tillsätt det rumsvarma smöret lite i taget under medelhög vispning

Vispa sedan på max i ca 2 minuter tills du har en blank och fin smörkräm

Tillsätt vaniljsockret 

 

Om smörkrämen skär sig (det gjorde den för mig ) Ta då ca 1 dl i ett litet glas/skål och värm på i micron 10-15 sekunder för att sedan blanda ihop med den resterande smörkrämen. 

Upprepa igen om den inte går ihop

Jag tog undan lite smörkräm och färgade grön som jag sedan spritade granar av

 

  

Jag gjorde den här tårta med en botten om jag delade i tre

Tag fram bottnarna och lägg den nedersta botten på ett tårtfat, gärna med ett tårtpapper under (om du har ett sådant så är tipset att klä det med smörpapper, så du tar bort när tårtan är klar så att det inte blir kladdigt)

Fyll alla lager med färskostkrämen

Hit kan du gärna förbereda dagen innan så att den får stå i kylen över natten och gotta till sig

 

Ta sedan fram tårtan och spackla runt omkring och uppe på med ett tunt lager smörkräm så tårtan blir jämn. Första omgången brukar bli väldigt smulig, då kan man sätta in tårtan i kylen en stund så att den får stelna, för att sedan ta fram och ber på en lager till

 

Dekorera tårtan med valfria sockerpasta figurer, strössel, kokos

 

Färdig att avnjutas!! 😋

 

 
 
 
 
 
 
 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0